14:23 26.05.2021

Кабмін доручив "Нафтогазу" реструктурувати борги ТКЕ і забезпечити тепловиків ресурсом

2 хв читати
Кабмін доручив "Нафтогазу" реструктурувати борги ТКЕ і забезпечити тепловиків ресурсом

Кабінет Міністрів України доручив низці міністерств спільно з НАК "Нафтогаз" реструктурувати борги підприємств теплокомуненерго, задіяних у виконанні спецобов'язків з теплопостачання, врегулювати судові спори стосовно боржників, а також забезпечити суб'єктів ТКЕ газом.

Відповідне протокольне доручення за ініціативою міністра енергетики Германа Галущенка дано на засіданні уряду в середу.

Згідно із зачитаним Галущенком проектом доручення, Мінрегіону, Мін’юсту, Міненерго спільно з НАК "Нафтогаз" необхідно, зокрема, забезпечити укладення договорів на реструктуризацію боргів підприємств ТКЕ у рамках меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води з урахуванням правил ринку газу, зокрема щодо зобов'язання повного та своєчасного розрахунку з попереднім постачальником у разі його зміни.

Також правлінню НАК спільно з Мін’юстом та Мінрегіоном доручено врегулювати судові спори стосовно підприємств ТКЕ-боржників, задіяних у ПСО із забезпечення теплом, щодо недопущення накладення арештів на їхні рахунки.

Окрім цього, НАК доручено забезпечити підготовку та укладення договорів із суб'єктами теплопостачання для забезпечення їх ресурсом.

У свою чергу мер Житомира Сергій Сухомлин на своїй сторінці в Facebook повідомив, що НАК "Нафтогаз України" планує запропонувати тепловикам річні контракти на постачання газу за ціною 7,4 тис. грн/тис. куб. м (із ПДВ).

За його словами, під час наради, що відбулася в понеділок у президента України, також було досягнуто домовленості, що "Нафтогаз" звернеться до Державної виконавчої служби стосовно зняття арештів з рахунків ТКЕ. Крім того, найближчим часом Верховна Рада схвалить законопроект про списання боргів ТКЕ за спожитий газ і відшкодування заборгованості в тарифах.

Сухомлин також вважає за необхідне внести зміни до бюджетного кодексу в частині надання можливості органам місцевого самоврядування здійснювати запозичення для придбання газу на потреби тепловиків.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України не продовжив після 20 травня 2021 року спеціальні обов'язки (ПСО) з продажу природного газу виробникам теплової енергії, покладені на НАК "Нафтогаз України".

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, цей крок дасть змогу місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло і гарячу воду. Водночас неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не покриватиметься фіксованою ціною на газ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА