20:59 26.05.2021

Середня ціна на житло у Києві може зрости на 15-20% у 2021 році

2 хв читати
Середня ціна на житло у Києві може зрости на 15-20% у 2021 році

Середня ціна квартир на первинному ринку Києва може зрости на 15-20% і досягти $1,3 тис./кв. м вже у 2021 році, а до кінця 2023 року - до $2 тис./кв. м, вважає генеральний директор промислово-будівельної групи (ПБГ) "Ковальська" Сергій Пилипенко.

"Тренд зберігається, і цього року ми очікуємо зростання цін на житло не нижче, ніж минулого року, - на 15-20%. Це мінімальний рівень підвищення. Ринок дуже активний, не перегрітий, попит стійкий. На тлі підвищення цін на будматеріали, інфляційних процесів, зниження процентних ставок, доступної іпотеки та інших факторів ми очікуємо зростання цін. Мої очікування: вже цього року середня ціна в Києві може досягти $1,3 тис./кв. м, а до кінця 2023 року - вже під $2 тис./кв. м", - розповів Пилипенко під час дискусійної панелі Конфедерації будівельників України "Посткарантинний девелопмент" у Києві у середу.

За його словами, на збільшення цін на житло також впливає зростаючий дефіцит якісних земельних ділянок для будівництва у столиці.

"Старий генплан втратив актуальність, новий ще не ухвалений, тому у найближчі рік-два буде нелегко знайти ділянку з правильним цільовим призначенням для житлового будівництва, а це створюватиме певний дефіцит майданчиків для майбутньої забудови, що також вплине на зростання цін", - пояснив він.

Крім того, експерт прогнозує зростання цін на будівельні матеріали в середньому в межах 15-20% протягом року. За його словами, така тенденція змушує забудовників враховувати це на різних стадіях реалізації проекту.

"Всі девелопери відчули на собі зростання вартості основних будівельних матеріалів, зокрема металу, який зріс на 30-40%, та інших матеріалів, які зростають (в ціні - ІФ). Цього року я очікую, що зростання цін на основні будматеріали та собівартість будівництва можуть зрости на 15% - до 20%. Це потрібно буде враховувати в ціноутворенні", - наголосив він.

Згідно з прогнозом Пилипенка, зростання цін на житло приведе до укрупнення ринку девелопменту та витіснить ненадійних забудовників.

ПБГ "Ковальська" працює на будівельному ринку України з 1956 року. Є провідним виробником будівельних матеріалів, девелопером та забудовником країни. Об'єднує два кар'єри і дев'ять заводів-виробників будматеріалів, які відомі в Україні під брендами "Бетон від Ковальської", "Авеню", Siltek, "Ковальська Граніт".

Крім цього, до групи належить "Ковальська Нерухомість", яка займається будівництвом житлових об'єктів у Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА