07:41 01.06.2021

У Раді розробляють законопроект про врегулювання боргів населення і ТКЕ за газ

2 хв читати
У Раді розробляють законопроект про врегулювання боргів населення і ТКЕ за газ

У Верховній Раді розробляється законопроект про врегулювання питань заборгованості побутових споживачів і підприємств теплокомуненерго за газ, повідомив глава комітету Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

"Для вирішення цієї проблеми (боргів - ІФ) ми готуємо законопроект про врегулювання заборгованості, який передбачатиме механізми реструктуризації, а також вирішення питання з боргами теплокомуненерго перед НАК "Нафтогаз", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV у понеділок увечері.

Він висловив надію, що такий законопроект найближчим часом буде в парламенті, і "цю проблему буде вирішено".

Разом із тим Герус зазначив, що вона не є настільки критичною, як її хочуть представити, назвавши некоректною інформацію про обсяг боргу споживачів у 82 млрд грн, озвучену в ефірі.

"Проблема боргів за спожитий газ є, вона була і два, і три роки тому. Але її масштаби принципово не змінилися", - зазначив він.

За його словами, не можна вважати реальними боргами споживачів нараховані операторами газорозподільних мереж суми за 2015-2018 роки в результаті зміни урядом норм споживання. Також він зазначив, що наприкінці опалювального сезону суми боргів традиційно вище, і до початку нового ОЗП вони істотно знижуються, оскільки споживачі погашають свої борги за холодний період протягом теплого.

Як повідомлялося, на засіданні 26 травня Кабінет міністрів України за ініціативою міністра енергетики Германа Галущенка протокольно доручив низці міністерств спільно з НАК "Нафтогаз" реструктуризувати борги підприємств теплокомуненерго, задіяних у виконанні спецзобов’язань з теплопостачання, врегулювати судові суперечки щодо боржників, а також забезпечити суб'єктів ТКЕ газом.

Уряд не став продовжувати після 20 травня 2021 року спеціальні зобов'язання (ПСО) з продажу природного газу виробникам теплової енергії, покладені на НАК "Нафтогаз України".

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, цей крок дасть змогу місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло і гарячу воду. Водночас неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не покриватиметься фіксованою ціною на газ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА