19:42 02.06.2021

Голова "Енергоатому" впевнений у досягненні озвученої Зеленським прибутковості у $500 млн за 2021 рік

3 хв читати

НАЕК "Енергоатом" реально досягти показника прибутковості компанії за цей рік у розмірі $500 млн, згідно з озвученим президентом України Володимиром Зеленським завданням, повідомив в. о. президента компанії Петро Котін.

"Завдання для нас не нове. Починаючи з четвертого кварталу попереднього року ми йдемо з прибутком, у першому мали прибуток понад 1 млрд грн. Ми і далі продовжуємо так працювати. Цей результат буде досягнутий за рахунок нашої роботи", - висловив упевненість Котін, виступаючи на прес-конференції в Южноукраїнську щодо відкриття бризкальних басейнів на ЮУАЕС.

За його словами, всі ці питання наразі обговорюються з Міністерством енергетики, зокрема в частині поліпшення фінансового плану. "Там все передбачено, як нам ставлять завдання", - зазначив він.

Водночас він уточнив, що випуск ОВДП під погашення боргів старого енергоринку цього року до фінплану не включатиметься. "Це завдання наступного року. Оскільки випуск ОВДП заблокований на законодавчому рівні, ми не можемо претендувати на них цього року. Але звертаємося до депутатів, щоб відновити їх випуск", - пояснив він.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський наприкінці травня заявив, що ДП "НАЕК "Енергоатом" поставлено завдання вийти на $500 млн прибутку за результатами поточного року та подвоїти його в наступні два роки.

За його словами, корпоративна політика "Енергоатома" раніше великою мірою залежала від попередньої політики Міністерства енергетики, яка відрізняється серйозним тиском на компанію, що призводило до затримок із виплати зарплати атомникам та збиткової роботи атомної експлуатуючої організації.

НАЕК "Енергоатом" у січні-березні 2021 року отримала чистий прибуток 1 млрд 11,459 млн грн проти 1 млрд 572,839 млн грн чистого збитку за перший квартал минулого року.

Раніше Петро Котін пояснював, що основними чинниками поліпшення показників діяльності в січні-березні-2021 є стабілізація надходження коштів від проданої електроенергії та часткове погашення боргів ДП "Гарантований покупець" за раніше відпущену електроенергію за рахунок кредитних коштів НЕК "Укренерго".

У 2020 році "Енергоатом" отримав чистий збиток 4 млрд 845,208 млн грн проти чистого прибутку 3 млрд 773,641 млн грн за 2019 рік, що в компанії пояснили курсовою різницею при обслуговуванні валютних кредитів, витратами від виконання спеціальних зобов'язань з постачання електроенергії населенню, балансовими обмеженнями та великою дебіторською заборгованістю перед НАЕК.

Проект фінплану НАЕК, поданого нею до Міненерго наприкінці минулого року, передбачав продаж всього виробленого ресурсу на ринкових сегментах і чистий дохід від його реалізації в обсязі 78,04 млрд грн, що на 31,38 млрд грн, або на 67,3% більше прогнозного показника на 2020 рік.

Закон №719 від 17 червня 2020 року, що передбачає погашення 11,7 млрд грн заборгованості перед компанією, що утворилася до 1 липня 2019 року, за допомогою випуску ОВДП, так і не набув чинності, оскільки уряд не ухвалив рішення про випуск ОВДП, а Верховна Рада законом про держбюджет на 2021 рік зупинила дію норми цього закону про погашення боргів НАЕК.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА