20:50 02.06.2021

"Енергоатом" розраховує поставити перше паливо на ЦСВЯП на початку серпня

2 хв читати
"Енергоатом" розраховує поставити перше паливо на ЦСВЯП на початку серпня

НАЕК "Енергоатом" розраховує поставити першу партію палива на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) не пізніше початку серпня, повідомив в. о. президента компанії Петро Котін.

"Є діапазон в 1-2 місяці, щоб ЦСВЯП почав завантажувати перше паливо. Ми з "Укрзалізницею" у тісній співпраці почали добудовувати під'їзні шляхи до сховища. Робимо 3-5 км на день, щоб можна було запускати паливо вже на початку серпня", - сказав він на прес-конференції в Южноукраїнську щодо відкриття бризкальних басейнів на ЮУАЕС.

При цьому він зазначив, що саме під'їзні шляхи до сховища на ділянці Вільча-Янів (зона відчуження, Іванківський район Київської області) протяжністю 43 км були найбільш проблемним питанням щодо ЦСВЯП.

Він також наголосив, що "Енергоатом" відмовився від пропозиції Російської Федерації продовжити на поточний рік постачання до цієї країни відпрацьованого ядерного палива, розраховуючи на початок роботи ЦСВЯП на території ЧАЕС.

Відповідаючи на запитання постачань на українські АЕС свіжого ядерного палива, Котін зазначив, що 10 червня намічається підписання договору з компанією Westinghouse Electric Company (Швеція) про ліцензування в Україні її палива для реакторів типу ВВЕР-440.

Як повідомлялося, "Енергоатом" 21 грудня завершив будівництво першої черги ЦСВЯП, але залишилися неготовими під'їзні шляхи.

На початку лютого Кабмін ухвалив рішення про передачу НАЕК від АТ "Укрзалізниця" залізничної колії на ділянці Вільча-Янів, що дало б змогу НАЕК запустити в експлуатацію ЦСВЯП.

Раніше в "Енергоатомі" прогнозували, що першу партію палива ЦСВЯП очікують у травні з Южно-Української АЕС.

За його розрахунками, економія коштів за рахунок припинення вивозу ВЯП до РФ становитиме майже $200 млн на рік.

Westinghouse Electric Company і НАЕК "Енергатом" наприкінці вересня підписали контракт про постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.

У 2000 році з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми. У березні 2008 року "Енергоатом" підписав з нею комерційний контракт на забезпечення у 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити та продовжити його до 2020 року. У січні 2018 року контракт був продовжений до 2025 року. Угодою передбачається постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних блоків.

У грудні 2019 році ЮУАЕС-3 став першим блоком, який отримав дозвіл регулятора ДІЯРУ на промислову експлуатацію палива Westinghouse.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА