15:36 07.06.2021

Пропоноване значне розширення поняття контрабанди негативно позначиться на бізнесі - КТПП

4 хв читати
Пропоноване значне розширення поняття контрабанди негативно позначиться на бізнесі - КТПП

Пропоноване законопроектом про криміналізацію контрабанди товарів та підакцизних товарів (№5420) суттєве розширення меж поняття кримінальної контрабанди, у тому числі дуже низький поріг вартості предмета контрабанди, необхідного для настання кримінальної відповідальності, негативно позначиться на бізнесі.

Про це йдеться в резолюції відкритого засідання комітету з безпеки ведення бізнесу Київської торгово-промислової палати (КТПП).

Як зазначалося під час засідання комітету, ще в 2019 році з ініціативи президента України Володимира Зеленського було значно збільшено межі кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та інших обов'язкових платежів, зокрема й митних, до 3,4 млн грн. З огляду на це низькі межі кримінальної відповідальності за контрабанду, які пропонується внести до статей 201-2, 201-3 Кримінального кодексу України законопроектом №5420, стали несподіванкою.

"Ставлячись із повагою до ініціативи президента України у боротьбі з товарною контрабандою, бізнес висловлює побоювання, що передбачені в пропонованому законопроекті деякі норми негативно позначаться на його діяльності. Ми всі розуміємо, що відкриття кримінального провадження, якщо цей інструмент перебуває в недобросовісних руках, є можливістю неправомірного, а дуже часто і корупційного тиску на бізнес. Тому зниження порогу настання кримінальної відповідальності за контрабанду товарів із 3,4 млн грн до 113,5 тис. грн вартості товарів, які переміщають через митний кордон України, сильно вдарить по бізнесу. Цього не можна допустити", - зазначив під час засідання комітету його голова Йосип Бучинський.

За словами екс-голови Державної митної служби України Анатолія Макаренка, якщо за законопроект проголосують у такому вигляді і він стане законом, то в більшості законослухняних експортерів та імпортерів виникнуть колосальні проблеми.

"Відповідно до цього законопроекту будь-яке товарне постачання на суму 113,5 тис. грн, за наявності непрямих ознак, можна буде назвати злочинним. Наприклад, декларант припустився ненавмисної помилки в коді товару під час заповнення декларації. Якщо раніше це коригувалося митним органом, який за своєю суттю і є органом, що перевіряє документи і вказує на неточності, то нині в разі зміни коду товару декларант де-факто підпадатиме під кримінальну відповідальність. Ми даємо правоохоронним органам такі інструменти, які завтра можуть перетворити нормальну роботу митниці на свавілля", - пояснює він.

При цьому Макаренко наголосив, що для боротьби з контрабандою передусім необхідно зміцнювати саму митну систему, а не створювати понад десяток органів, які декларують цю боротьбу.

Згідно з резолюцією, ухваленою комітетом, з метою недопущення правової невизначеності також необхідно відмовитися від закріпленого в законопроекті визначення контрабанди, залишивши доктринально визнані формулювання контрабанди як "переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів". Адже пропонована широка редакція дозволяє ширше тлумачення і може бути ключем до свавілля, принаймні відкриває можливість масового "прослуховування" суб'єктів ЗЕД.

Крім того, на думку членів комітету, також потрібно виключити із зазначеного законопроекту загалом статтю 201-4 ("недобросовісне декларування"), оскільки в запропонованій редакції вона є абсолютно неприйнятною в правовій державі. Існування цієї статті дає змогу порушити кримінальну справу щодо кожної експортної або імпортної операції з усіма наслідками. Крім того, по суті, вищезгадана стаття запроваджує презумпцію винуватості декларанта. Адже саме йому доведеться доводити правоохоронному органу таку широку в тлумаченні "добросовісність" своїх дій. Хоча такий підхід прямо суперечить принципам, закладеним у Митному кодексі.

Члени комітету також відзначили дивовижну співзвучність законопроекту №5420 з іншим законопроектом №3959-1, який мав усунути функції дублювання іншими правоохоронними органами повноважень і передати розслідування всіх економічних кримінальних справ новому органу – Бюро економічної безпеки України (БЕБ).

За словами Бучинського, "положення законопроекту №3959-1 не містять обмежень розслідування іншими правоохоронними органами кримінальних проваджень за кримінальними правопорушеннями, підслідними Бюро економічної безпеки". Також цей законопроект не містить норм, які зобов'язували б прокурорів у разі відкриття кримінальних проваджень, які належать до компетенції БЕБ, визначати терміни передачі таких проваджень для подальшого розслідування органам бюро.

Окрім цього, на думку членів комітету, цим законопроектом необхідно обмежити право детективів БЕБ доручати проведення слідчих та оперативних заходів оперативним співробітникам інших правоохоронних органів, що також сприятиме недопустимості втручання і тиску на бізнес з боку інших правоохоронних органів. У зв'язку з цим у резолюції, прийнятій комітетом, було запропоновано зміни до зазначених вище статей 41, 216 Кримінального процесуального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА