20:33 08.06.2021

Міненерго України уклало з МЗС Норвегії меморандум про співпрацю у сфері ядерної безпеки

2 хв читати
Міненерго України уклало з МЗС Норвегії меморандум про співпрацю у сфері ядерної безпеки

Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав меморандум із Міністерством закордонних справ Норвегії про співпрацю у сфері ядерної безпеки, повідомила прес-служба українського міністерства у вівторок увечері.

Згідно з повідомленням, Галущенко підписав меморандум з української сторони на зустрічі з надзвичайним і повноважним послом Королівства Норвегії в Україні Еріком Сведалом.

Меморандум передбачає створення двосторонньої робочої групи з питань ядерної захищеності, ядерної безпеки й аварійної готовності.

"Робочу групу буде створено для обговорення пріоритетів і розробки стратегій, а також для забезпечення ефективного впровадження проектів", - ідеться в повідомленні.

Міненерго також зазначило, що під час зустрічі сторони обговорили питання співпраці у галузі енергетики, а також геологічної розвідки, зокрема сейсморозвідувальних робіт у Чорному морі. Одним із обговорюваних питань також було врегулювання ситуації з розрахунками за зеленими тарифами.

"Розглядаються різні механізми (погашення боргів перед ВДЕ-генерацією - ІФ), зокрема "зелені" облігації. Ще одне наше завдання - не допустити накопичення боргів у майбутньому. Ми відкриті до діалогу з інвесторами", - наголосив Галущенко, слова якого наводить прес-служба.

Окрім цього, міністр енергетики зазначив, що для України важливий досвід норвезьких компаній і консультативна підтримка з боку Норвегії для реалізації водневих проектів в Україні.

Як повідомлялося, згідно із звітом за перший квартал поточного року, норвезька група Scatec, що має низку об'єктів відновлюваної енергетики в Україні, заявила про дефолт за низкою умов їх кредитування через дії української влади та "Гарантованого покупця" ("ГарПок").

Водночас на початку червня до мережі було підключено СЕС ТОВ "Чиста енергія-2011" (Scatec Ukraine) потужністю 25 МВт у Кам'янці (Черкаська обл.). Цього літа також плануються до запуску ще дві СЕС: у с. Прогресівка (Миколаївська обл.) потужністю 148 МВт і перша черга станції в Чигирині (Черкаська обл.) потужністю 40 МВт.

Раніше компанія запустила СЕС потужністю 54 МВт поблизу Богуслава (Київська обл.).

Загалом на кінець першого кварталу в Україні їй на 73% належать СЕС на 133 МВт.

Розрахунки ДП "Гарантований покупець" перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік залишаються на рівні 66%, також накопичуються борги в 2021 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА