15:27 10.06.2021

"Енергоатом" і Westinghouse підписали контракт на ліцензування палива для ВВЕР-440

2 хв читати

Держпідприємство НАЕК "Енергоатом" і Westinghouse Electric Company в четвер підписали контракт на розробку й надання ліцензійної документації для постачання палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.

Згідно з прес-релізом Westinghouse, завантаження першої партії ядерного палива Westinghouse ВВЕР-440 у другий блок РАЕС очікується у 2024 році.

Ліцензійна документація, яку вимагає Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ), є необхідною умовою для безпечного та надійного використання паливних збірок нового покоління Westinghouse ВВTР-440 у блоці №2 РАЕС.

За словами віце-президента і директора Westinghouse у Північній і Східній Європі Азіз Даг, слова якого наводяться в прес-релізі, компанія має перевірений досвід у підтримці процесу ліцензування ядерних матеріалів для своїх паливних конструкцій у всьому світі.

"Ми раді й надалі підтримувати нашого партнера в стратегії з диверсифікації. Процес ліцензування є ключовою передумовою безпеки для постачання і експлуатації ядерного палива", - сказав він.

"Ця угода є важливим кроком уперед, оскільки сприяє постійному підвищенню продуктивності й надійності наших АЕС. Ми впевнені, що наша співпраця з Westinghouse сприяє посиленню енергетичної безпеки України", - зазначив, у свою чергу, глава "Енергоатома" Петро Котін.

Westinghouse нагадав, що його паливо для ВВЕР-1000 уже працює в шести атомних реакторах України. У 2021 році паливо Westinghouse ВВЕР-1000 також буде завантажено в енергоблок №3 Рівненської АЕС.

"Інтерес до паливних збірок останнього покоління ВВЕР-440 постійно зростає, адже вони пропонують значну економію палива, чудові характеристики й надійність, що відповідають високим стандартам безпеки і якості", - резюмується в повідомленні.

Як повідомлялося, Westinghouse і "Енергатом" 30 вересня 2020 року підписали контракт про постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Постачання ТВЗ Westinghouse на РАЕС планується розпочати у 2024 році для проведення дослідницької експлуатації.

У 2000 році з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми. У березні 2008 року "Енергоатом" уклав із Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року. У січні 2018 року контракт було продовжено до 2025 року. Згідно з угодою передбачається постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних блоків.

У грудні 2019 року ЮУАЕС-3 став першим блоком, що отримав дозвіл регулятора Державної інспекції ядерного регулювання України на промислову експлуатацію палива Westinghouse.

"Енергоатом" експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА