11:09 15.06.2021

НАЗК вимагає скасувати рішення про призначення Вітренка головою "Нафтогазу" через конфлікт інтересів, останній його оскаржить

3 хв читати
НАЗК вимагає скасувати рішення про призначення Вітренка головою "Нафтогазу" через конфлікт інтересів, останній його оскаржить

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у приписі на Кабінет Міністрів України вимагає скасувати рішення про призначення головою НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка через конфлікт інтересів.

"У приписі потрібно: скасувати як незаконні пункти 8 і 9 розпорядження уряду №370-р, згідно з яким Юрія Вітренка обрано і призначено головою правління НАК "Нафтогаз України", підписано з ним контракт", - повідомляється на сайті НАЗК.

У НАЗК зазначили, що закон України "Про запобігання корупції" передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року не можна приймати участі в керівництві організаціями, на які можна було впливати під час роботи на державу. Водночас таке обмеження діє незалежно від того, скільки людина працювала на посаді до звільнення.

За даними проведеного НАЗК моніторингу, Вітренко на посаді в.о. міністра енергетики в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності "Нафтогаз України".

Зокрема, 12 січня за підписом Вітренка до Мінекономіки було надіслано листа із пропозицією розширити проект розпорядження КМУ пунктом, який передбачає передання в управління Міненерго належних "Нафтогазу" акцій АТ "Магістральні газопроводи України". 4 березня за підписом Вітренка до Мінекономіки було надіслано листа з пропозиціями до проекту рішення КМУ щодо визначення основних напрямів діяльності НАК. 27 квітня Вітренко розглянув проект розпорядження КМУ про оцінку роботи наглядової ради та правління НАК, запропонувавши визнати їх роботу незадовільними.

У свою чергу у прес-службі "Нафтогазу" зазначили, що припис НАЗК є упередженим і буде оскаржений у судовому порядку.

"Для застосування обмежень, передбачених законом, обов'язковою умовою є наявність у посадової особи відповідних повноважень на підготовку або участь у підготовці рішень стосовно відповідного суб`єкта. Такі повноваження стосовно "Нафтогазу" в мене були відсутніми. Також додам, що Міненерго не було органом управління компанії, а у якості такого органу виступав Кабмін. При цьому як виконуючий обов’язки міністра я не входив до складу Кабінету Міністрів, а, відповідно, не голосував при прийнятті рішень", - зазначив Вітренко.

Голова "Нафтогазу" також нагадав, що рішення про його призначення схвалив Кабінет Міністрів. "Сенс обмежень, викладених у законі України "Про запобігання корупції", полягає в тому, щоб чиновники не надавали преференцій особам приватного права у розрахунку на подальше працевлаштування чи отримання іншої неправомірної вигоди від цієї юридичної особи. Водночас у випадку з Юрієм Вітренко рішення про призначення ухвалював колегіальний орган - уряд України", - йдеться в повідомленні.

У НАК також заявляють, що НАЗК діє вибірково, оскільки в 2017-2020 рр. під час призначень відповідальних співробітників міністерств у правління та наглядові ради державних компаній агентство не бачило жодних ризиків і порушень. Зокрема, була відсутня реакція НАЗК на призначення головою "Укрзалізниці" Євгена Кравцова, який до цього обіймав посаду першого заступника міністра інфраструктури. Водночас цей центральний орган виконавчої влади, на відміну від Міненерго, здійснював функції з управління цим акціонерним товариством і був наділений відповідними повноваженнями.

У "Нафтогазі" також повідомили, що відсутність порушень норм закону під час укладання трудового контракту з Вітренком підтверджена висновком Інституту держави і права ім. Корецького.

"Я завжди виходжу з принципу верховенства права, тому розраховую, що в судовому порядку ми зможемо встановити, чия правова позиція є більш обґрунтованою", - резюмував Вітренко.

Як повідомлялося, з 29 квітня 2021 року на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" замість Андрія Коболєва призначено Вітренка.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА