14:39 17.06.2021

НБУ з 1 липня почне скорочувати терміни та обсяги довгострокового рефінансу та процентного свопу з планом відмови від них із 1 жовтня

2 хв читати
НБУ з 1 липня почне скорочувати терміни та обсяги довгострокового рефінансу та процентного свопу з планом відмови від них із 1 жовтня

Національний банк України (НБУ) з 1 липня скоротить терміни кредитів довгострокового рефінансування з п'яти до трьох років, а також поступово обмежуватиме його обсяг до 3 млрд грн із вересня, обмеження торкнуться також процентних свопів, при цьому з 1 жовтня центробанк планує відмовитися від цих інструментів.

Як повідомив НБУ на сайті у четвер, з 1 липня 2021 року граничні терміни кредитів довгострокового рефінансування скоротяться з п'яти до трьох років. Також будуть обмежені обсяги аукціонів: з липня - до 5 млрд грн, з серпня - до 4 млрд грн, з вересня - до 3 млрд грн.

"На сьогодні зважене та своєчасне згортання антикризових інструментів негативно не вплине на банки та економіку. У свою чергу це сприятиме підвищенню здатності Національного банку впливати на інфляційні процеси", - сказав глава Нацбанку Кирило Шевченко під час прес-брифінгу в четвер.

Водночас періодичність аукціонів своп процентної ставки з 1 липня скоротиться з двох до одного разу на місяць, а максимальний термін - з п'яти до трьох років, зазначено в повідомленні.

Центробанк зазначає, що з 1 липня терміновість депозитних сертифікатів повернеться до докризового показника - з семи до 14 днів.

"Це дасть стимули до розвитку міжбанківського ринку", - пояснив НБУ.

У центробанку також зазначають, що зазначені антикризові монетарні заходи підтримали банківську систему та кредитування під час найважчого етапу кризи та на початковому етапі економічного відновлення, проте в умовах повернення економіки до зростання вони втрачають актуальність.

"За відсутності суттєвих шоків на фінансових ринках застосування довгострокового рефінансування та процентного свопу буде зупинено з 1 жовтня 2021 року. Додатково у вересні розглядатиметься доцільність зниження терміновості з регуляторних кредитів рефінансування", - йдеться у прес-релізі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА