07:31 19.06.2021

У Китаї обмірковують ідею скасування контролю народжуваності до 2025 року

2 хв читати
У Китаї обмірковують ідею скасування контролю народжуваності до 2025 року

Влада Китаю обговорює план щодо подальшого ослаблення обмежень, що стосуються народжуваності, а потім - повного їх скасування до 2025 року, повідомляє в п'ятницю газета The Wall Street Journal з посиланням на обізнані з ситуацією джерела.

"Китайські офіційні особи готують плани щодо подальшого ослаблення обмежень, що дозволяють контролювати народжуваність. Плани передбачають, що в подальшому в країні, навпаки, будуть стимулювати підвищення народжуваності", - пише видання.

За інформацією газети, в Пекіні "обговорюють можливість повного скасування до 2025 року обмежень на кількість дітей у родинах".

Зазначається, що подібні заходи, на думку їх прихильників, повинні допомогти прискорити зростання економіки країни і збільшити чисельність населення, особливо в північно-східних провінціях.

Газета нагадує, що в травні голова КНР Сі Цзіньпін, за повідомленням офіційних китайських ЗМІ, заявив керівникам Компартії Китаю, що вважає старіння населення загрозою національній безпеці Китаю. Він закликав зайнятися пошуком вирішення цієї проблеми.

Також, як зазначає The Wall Street Journal, у Пекіні, проте, поки не впевнені в тому, що потрібно повністю відмовитися від контролю над народжуваністю. Зокрема, існують побоювання, що за такого сценарію народжуваність підвищиться, перш за все, у найменш забезпечених сім'ях, які проживають у сільській місцевості. Це, насамперед, може звести нанівець спроби влади викорінити злидні у найбільш проблемних, з точки зору економіки, частинах країни.

Наприкінці травня повідомлялося, що Компартія Китаю послабить обмеження, що діють на максимально дозволену кількість дітей у родині. Китайським сім'ям планується дозволити мати не більше трьох дітей (а не більше двох, як було раніше).

Згідно із заявою КПК, Китай введе значні заходи для активного вирішення проблеми старіння населення. Керівництво партії зазначило, що збільшення максимально можливої кількості дітей в родині сприятиме поліпшенню ситуації зі структурою населення Китаю.

Стурбованість в Китаї викликана тим, що працездатне населення скорочується надто швидкими темпами, а частка населення похилого віку, навпаки, зростає, що призводить до навантаження на економіку і суспільство загалом.

Згідно з даними за минулий рік, працездатне населення Китаю віком від 15 до 59 років скоротилося до 63,3%, тоді як роком раніше воно становило 70,1%. Громадяни КНР старше 65 років склали у 2020 році 13,5%, роком раніше їх частка була 8,9%.

Довгий час китайським сім'ям було наказано дотримуватися правила "одна родина - одна дитина". Воно було ухвалено у 1979 році і діяло стосовно більшості сімей країни, за винятком представників окремих етнічних груп і регіонів. У 2013 році влада послабила цей принцип, дозволивши родинам, у яких хоча б один із батьків був єдиною дитиною у сім'ї, народити другу дитину. У 2015 році китайським сім'ям дозволили мати двох дітей.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА