12:51 24.06.2021

Завершення будівництва "Північного потоку-2" не означає, що газопровід запрацює, - голова "Нафтогазу"

3 хв читати
Завершення будівництва "Північного потоку-2" не означає, що газопровід запрацює, - голова "Нафтогазу"

Технічне завершення будівництва "Північного потоку-2" ще не означає, що газопровід запрацює, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Навіть якщо будівництво буде завершено, потім цей газопровід треба сертифікувати, без цього він не може працювати - є відповідні сертифікаційні санкції. Відповідно, США можуть зробити так, щоб ця сертифікація не відбулася", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" .

За словами Вітренка, навіть отримання оператором проекту Nord Stream 2 AG сертифікації як незалежного оператора не означає, що газопровід розпочне роботу.

"Щоб цей газопровід працював, багато ще чого потрібно: щоб були компанії, які бронюють потужності, щоб хтось купував газ, який іде через цей газопровід. І все це теж може бути предметом відповідних санкцій із боку США", - додав Вітренко.

Голова "Нафтогазу" пояснив, що під час свого нещодавнього візиту до США він обговорював із конгресменами наявні можливості зупинення проекту, оскільки адміністрація президента поки що так і не застосувала найбільш дієвих санкцій.

"Тому питання, яке ми обговорюємо з конгресменами, - додаткове законодавство, яке все ж зробить так, щоб адміністрація наклала ці санкції. З іншого боку, ми говоримо і з самою адміністрацією, щоб вони змінили своє рішення і наклали ці дієві санкції", - сказав він.

Вітренко також зазначив, що більшість санкцій можна застосувати не до самого газопроводу, а компаній, які працюють із ним, та операційних грошових потоків.

"У чому сенс будь-яких санкцій? США кажуть: якщо ви хочете мати справу з цією компанією або цією особою, тоді ми не будемо мати справи з вами. Ви не зможете використовувати нашу банківську систему, працювати з нашими американськими компаніями", - резюмував голова НАК.

Як повідомлялося, в середині червня The Washington Post із посиланням на обізнані джерела повідомило, що рішення про скасування санкцій щодо компанії-оператора трубопроводу "Північний потік 2" - Nord Stream 2 AG - і її виконавчого директора Маттіаса Варніга викликало особливі розбіжності в адміністрації США.

За їхніми даними, Держдеп на чолі з держсекретарем Ентоні Блінкеном, його першим заступником Венді Шерманом і заступником у політичних справах Вікторією Нуланд рекомендували впровадити низку санкцій, спрямованих на блокування трубопроводу, без будь-яких винятків для компанії або виконавчого директора.

Тим часом президент США Джо Байден, якого підтримали найвищі помічники в Раді національної безпеки (РНБ), не погодився з цим. У Білому домі вважають, що цей крок призведе до загострення відносин із ключовим союзником США - Німеччиною.

У травні Держдеп передав до Конгресу звіт про санкції, пов'язані з "Північним потоком-2". Такі звіти адміністрація США, згідно з законом, має передавати конгресменам кожні три місяці. Згідно з документом, на компанію-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG санкції не поширюються, оскільки в адміністрації вирішили, що такі обмежувальні заходи суперечать національним інтересам США. Використане Держдепом формулювання означає, що Вашингтон залишає за собою право, якщо це буде потрібно, впровадити санкції проти цієї компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА