13:06 25.06.2021

"Нафтогаз України" восени визначиться з випуском єврооблігацій - CEO

2 хв читати
"Нафтогаз України" восени визначиться з випуском єврооблігацій - CEO

НАК "Нафтогаз України" має намір влітку підготуватися до можливого випуску єврооблігацій, однак рішення про доцільність такого запозичення ухвалюватимуть цієї осені, повідомив голова правління компанії Юрій Вітренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"(...) ми можемо розраховувати на переважно вдале розміщення єврооблігацій, до якого підготуємося до осені. І вирішуватимемо восени, хочемо ми чи ні розміщувати єврооблігації", - сказав він.

Вітренко, якого уряд призначив головою правління НАК наприкінці квітня замість Андрія Коболєва, відкинув припущення, що інвестори негативно сприйняли таке кадрове рішення.

"Чи не єдиний індикатор реального ставлення інвесторів до змін у "Нафтогазі" - це котирування його єврооблігацій. І що ми бачимо? Прибутковість зменшується. Тобто інвестори позитивно ставляться до цих змін і спростовують цю чергову спекуляцію", - наголосив керівник.

Коментуючи нещодавнє розміщення випущених під держгарантії єврооблігацій "Укравтодору" на $700 млн на термін 6,25 року під ставку 6,25% річних, Вітренко привітав колег. "Але якщо ми подивимося на котирування єврооблігацій "Нафтогазу", то вони наразі торгуються приблизно на однаковому рівні при тому, що у нас немає державних гарантій, на відміну від "Укравтодору". Це означає, що інвестори не менш позитивно оцінюють перспективи "Нафтогазу", - зазначив голова правління.

Говорячи про цілі можливого розміщення єврооблігацій, Вітренко назвав серед них оптимізацію кредитного портфеля в Україні із заміщенням більш дорогих кредитів, якщо буде сприятлива кон'юнктура, оптимізацію портфеля єврооблігацій "Нафтогазу" для розтягування погашень у часі, а також інвестиції. "І не тільки у видобуток, а, наприклад, у сектор теплокомуненерго. Інвестиції, які будуть орієнтовані на енергоефективність", - додав Вітренко.

Як повідомлялося, наразі на ринку перебувають в обігу три випуски єврооблігацій "Нафтогазу", всі вони були розміщені в 2019 році: в липні - трирічні на $335 млн під 7,375% і п'ятирічні на EUR600 млн під 7,125% (п'яту частину бондів в євро викупив ЄБРР), а в листопаді - 7-річні на $500 млн із прибутковістю 7,625%.

У жовтні минулого року НАК хотіла викупити доларові єврооблігації на $335 млн, насамперед із погашенням у 2022 році, завдяки випуску нових семирічних єврооблігацій, однак потім відмовилася від розміщення нових паперів під 8,95% і викупу.

Екс-голова правління "Нафтогазу" Коболєв заявляв, що компанія була готова до розміщення єврооблігацій наприкінці квітня - початку травня цього року, однак випуску перешкодила зміна керівника компанії і затримка з узгодженням випуску в Мінфіні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА