12:42 30.06.2021

Мінагрополітики шукає за кордоном компанії з іригації для реконструкції зрошувальних систем на півдні України

2 хв читати
Мінагрополітики шукає за кордоном компанії з іригації для реконструкції зрошувальних систем на півдні України

Міністерство аграрної політики та продовольства проводить переговори з компаніями з Ізраїлю, США, Франції та Китаю щодо державно-приватного партнерства в реконструкції зрошувальних систем у південних областях України, повідомив міністр Роман Лещенко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ідеться про проекти з магістральними каналами, насосними станціями, системами реалізації і питної води, і води для зрошення. Наразі ми проводимо переговори з компаніями з Ізраїлю, Сполучених Штатів, Франції та Китаю з точки зору такого державно-приватного партнерства", - сказав він.

За словами Лещенка, прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час наради про стан зрошення земель із представниками профільних міністерств 9 червня доручив підготувати відповідні проекти щодо меліоративних систем.

"Логіка прем'єр-міністра полягає в тому, що, з огляду на унікальність нашої зрошувальної системи, ми маємо масштабувати відповідний проект через призму експертизи компаній зі світовим ім'ям, які можуть запропонувати комплексні рішення і крапельного зрошення, і застосування дощувальних машин, використання магістральних каналів, а також новітніх технологій інтелектуальної системи подання води", - зазначив міністр.

Він повідомив, що наразі Мінагрополітики проводить переговори з компаніями-світовими лідерами з іригації, однак поки що не може розголошувати їхні деталі.

Як уточнив міністр, є зацікавленість у компаніях із досвідом і можливістю експертизи реалізації великих меліоративних проектів.

Як повідомлялося, Кабмін у квітні 2021 року закликав до кінця року розпочати відновлення системи зрошення сільськогосподарських земель у південних областях України.

Відновлення меліоративної галузі стало національним проектом до 2024 року. В 2021-му Мінагрополітики запускає пілотний проект із відновлення зрошувальних систем в Одеській, Херсонській, Миколаївській і Запорізькій областях.

Постановою №539 від 24 травня 2021 року уряд передав Мінагрополітики управління меліоративними системами. Цю функцію виконуватиме Державне агентство меліорації та рибного господарства (раніше - Держагентство рибного господарства України), що входить до структури міністерства.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики в квітні 2021 року рекомендував прийняти за основу законопроект №5202, який створить умови для утримання водокористувачами меліоративної інфраструктури та сприятиме залученню інвестицій у зрошення сільськогосподарських земель. Документ передбачає формування правової бази для створення і діяльності організацій водокористувачів (ОВК), передання їм функцій управління частиною об'єктів меліоративної інфраструктури нижчого рівня, створення механізмів будівництва меліоративної інфраструктури (і в рамках ОВП, і поза ними) й інвестування в неї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА