13:44 30.06.2021

Рада дозволила ввезення в Україну інноваційних засобів захисту рослин

2 хв читати
Рада дозволила ввезення в Україну інноваційних засобів захисту рослин

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект щодо ввезення в Україну зразків інноваційних засобів захисту рослин (ЗЗР) для наукових досліджень і державних випробувань, скасувавши дію введеної в грудні 2015 року правки, яка забороняє випробування імпортних пестицидів без їх попередньої реєстрації в країні походження.

Законопроект №2289 про внесення змін до ст. 4 закону "Про пестициди та агрохімікати" щодо ввезення пестицидів на митну територію України в другому читанні на засіданні в середу підтримав 291 народний депутат за необхідних 226 голосів.

Зі ст. 4 закону "Про пестициди та агрохімікати" виключається норма, згідно з якою обов'язковою умовою ввезення та застосування в Україні зразків незареєстрованих пестицидів, використовуваних для держвипробувань і наукових досліджень, є документальне підтвердження їх держреєстрації в країні виробництва.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, усуваються колізії правових норм щодо регулювання ввезення та застосування незареєстрованих в Україні пестицидів, а дозволяється застосовувати, зберігати, продавати, рекламувати та транспортувати залишки ввезених препаратів протягом двох років після закінчення терміну їх реєстрації.

Як повідомлялося, раніше заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький і нардеп Микола Кучер (депутатська група "Довіра") висловили підтримку ухваленню законопроекту №2289. Висоцький заявив, що його ухвалення в найкоротші терміни - спільна урядова позиція Мінагрополітики та Мінекології.

За даними Кучера, внесення до ст. 4 закону "Про пестициди та агрохімікати" правки, яка забороняє в Україні випробування імпортних пестицидів без їх попередньої реєстрації в країні походження, зумовлене боротьбою за ринок ЗЗР. Він уточнив, що його щорічна місткість оцінюється в $ 1 млрд.

Крім цього, як уточнював координатор агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації Віктор Погорілий, законопроект вносить зміни лише в регуляторну частину закону "Про пестициди та агрохімікати", водночас не змінюючи регламенту досліджень ЗЗР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дефіцит е/е зменшився через потепління, але залишається суттєвим ввечері та вночі - "Укренерго"

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА