14:16 01.07.2021

Фокстрот видав 1 мільйон електронних чеків за перші півроку роботи програмної каси

4 хв читати

На 1 червня 2021 торгівельна мережа Фокстрот надала своїм покупцям майже 1 мільйон електронних фіскальних чеків. Ця кількість – третина від загальної кількості чеків, які отримали покупці мережі за перші 5 місяців 2021 року, йдеться у звіті про результати роботи рітейлера з електронними фіскальними чеками за перше півріччя впровадження пРРО

Покупці Фокстрот набули можливість отримувати електронні чеки замість звичайних, паперових, у вересні 2020 року. Задля цього торгівельна мережа з вересня впровадила ПО РРО Checkbox (програмне забезпечення реєстраторів розрахункових операцій) в двох магазинах Києва  у тестовому режимі, а з 1 листопада впровадила програмні каси, які видають електронні чеки, у всіх 164 своїх магазинах. Крім того, електронні чеки можуть отримати покупці офіційного інтернет-магазину бренду.

Наразі каса у смартфоні (програмне РРО або реєстратор розрахункових операцій) у магазинах мережі Фокстрот працює паралельно зі звичайними, стаціонарними касовими апаратами. Адже повна заміна звичних паперових чеків електронними буде відбуватися поступово. Це дозволить покупцям поволі призвичаїтися до новації.

При цьому, у якій би формі не відбувалась фіксація розрахункових операцій – в електронній чи паперовій – покупець Foxtrot гарантовано отримає фіскальний чек при купівлі товару у мережі у відповідності з постановою від 16 березня 2017 № 231 Кабінету міністрів України про обов'язкову видачу фіскального чека при торгівлі складною технікою на гарантії.

Всі електронні чеки зберігаються на фіскальному сервері податкової служби, повідомляють у Фокстроті. При потребі покупець може отримати звичний фіскальний чек, надрукований за допомогою термопринтера на чековій стрічці. Якщо людина втратила паперовий чек, то електронну копію можна знайти на сайті податкової служби.

Якщо у людини виникає потреба реалізувати свої права покупця, то вона має пред'явити фіскальний чек продавцю чи у сервісний центр. Саме чек, як розрахунковий документ, містить інформацію про суб'єкта підприємницької діяльності, за встановленим державою зразком, та запобігає приховуванню необхідних для ідентифікації продавця відомостей.

Крім усього, впровадження електронних чеків має екологічний зиск. До прикладу, за півроку Фокстрот не використав 137 км касової стрічки. Це – економія 370 кг паперу, яка врятували життя дорослим деревам. Так, крок за кроком, у різних площинах, бізнес зменшує свій вплив на навколишнє середовище.

Паперові термо касові стрічки містять шкідливу речовину бісфенол – бісфенол A (BPA) чи бісфенол S (BPS). У звичайній касовій стрічці вміст бісфенолу становить 1-1,5%. Через це паперові чеки не здають у макулатуру, а контакт з чеками рекомендують мінімізувати.

Крім екологічної користі спеціалісти Фокстрот виявили цілу низку економічних вигод, які дає торгівлі впровадження електронного чеку:
 

  • Торгівельна мережа припиняє закуповувати традиційні – “металеві” – касові апарати. Замість них вона використовує будь-який гаджет (телефон, смартфон, планшет). При потребі зіпсований гаджет легко замінити іншим, а ремонт “металевої” каси входить у витратні статті бюджету та забирає час.
  • Для роботи програмних кас, які власне й продукують електронні чеки, підприємець отримує безкоштовне (на сайті ДФС) чи купує комерційне програмне забезпечення РРО. Оплата нараховується не за обслуговування кожної “залізної” каси, а за кількістю проведених чеків.
  • Кілька програмних кас в одному магазині спільно використовують один термопринтер. Тому що паперові чеки у магазинах, які вже перейшли на РРО, друкуються за персональною вимогою покупця.
  • Програмні каси не “з'їдають” комерційну площу. На квадратних метрах, що звільнилися, можна краще розмістити товар або скоротити витрати за оренду зайвих метрів.

РРО повинен використовуватися у розрахункових операціях за законом №265 (Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Закон від 06.07.1995 №265 / 95-ВР). РРО – це реєстратор розрахункових операцій ( інша назва – фіскальний касовий апарат). Він потрібен як засіб державного контролю за обігом безготівкових і готівкових коштів з обліку товарів, за реєстрацію послуг, що надаються, і розрахункових операцій

У 2017 році вступив у дію закон України, який зобов'язує видавати фіскальний чек при покупці складної техніки на гарантії, а КМУ через Постанову №231 надав перелік такої техніки.

Восени 2019 законодавці прийняли два нових закони, які вносять зміни саме до Закону №265. Йдеться про закон від 20.09.2019 р .. №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та закон від 20.09.2019 р .. №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг». Саме цими законами підприємцям пропонується до використання нова версія реєстраторів розрахункових операцій – програмний РРО, який продукує електронні чеки.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА