18:46 01.07.2021

Вітренко оскаржить припис НАЗК голові наглядової ради "Нафтогазу" з вимогою розірвати з ним контракт

2 хв читати
Вітренко оскаржить припис НАЗК голові наглядової ради "Нафтогазу" з вимогою розірвати з ним контракт

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко оскаржить у суді припис Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) до голови наглядової ради Клер Споттісвуд із вимогою розірвати з ним контракт.

За його словами, які наводить прес-служба "Нафтогазу", НАЗК має припинити грати в політику за допомогою приписів, а звертатися в суди.

"Чому НАЗК не звертається до суду для припинення відповідного контракту, а грається в політику, і в чиїх інтересах це відбувається? Чому досі Нацагентство не реалізувало надане законом право на звернення до суду, а штампує приписи, умисно поглиблюючи конфлікт, автором якого є вони самі?" - сказав він.

У НАК наполягають, що, згідно з чинним законодавством, такого способу реагування НАЗК на порушення, як припис, не передбачено в разі застосування ст. 26 та 67 закону "Про запобігання корупції". Так, у разі виявлення порушень, передбачених частиною першою ст. 26 цього закону, Нацагентство має звертатися до суду для припинення трудового договору (контракту) і визнання його недійсним, а не розсилати приписи.

Як повідомлялося, в середині червня НАЗК наказало скасувати пункти 8 та 9 розпорядження Кабміну №370-р, згідно з яким екс-главу Міненерго Вітренка було обрано і призначено головою "Нафтогазу" замість Андрія Коболєва.

За даними НАЗК, закон "Про запобігання корупції" передбачає, що після звільнення особи з публічної служби вона протягом року не може брати участь у керівництві організаціями, на які могла впливати під час роботи на державу.

Голова наглядової ради "Нафтогаз" Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення голови правління НАК Вітренка через припис НАЗК. Водночас Кабмін оскаржив цей припис в Окружному адміністративному суді Києва, який 18 червня припинив його дію.

Пізніше, 1 липня, НАЗК у приписі голові наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд висунуло вимогу розірвати контракт із головою правління компанії Юрієм Вітренком.

"Припис був складений після ознайомлення НАЗК із поясненнями, наданими Кабінетом Міністрів України (КМУ) до Окружного адміністративного суду міста Києва. У поясненнях КМУ зазначив, що для припинення контракту необхідне рішення наглядової ради товариства", - зазначили в агентстві.

Наглядова рада НАК на засіданні 24-25 червня перенесла розгляд питання про можливе відсторонення від посади Вітренка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА