20:47 05.07.2021

АМКУ самостійно розпочав розслідування на ринку е/е у зв'язку з ознаками антиконкурентних узгоджений дій

2 хв читати
АМКУ самостійно розпочав розслідування на ринку е/е у зв'язку з ознаками антиконкурентних узгоджений дій

Антимонопольний комітет України (АМКУ) за власною ініціативою почав дослідження наявності або відсутності в діях учасників ринку електроенергії порушень законодавства про захист економічної конкуренції, йдеться в повідомленні відомства в понеділок увечері.

Згідно з ним, до прийняття такого рішення призвели істотні коливання обсягів купівлі-продажу на оптовому ринку електричної енергії за останні кілька днів, зокрема на ринку "на добу наперед" (РДН), причиною яких є зменшення закупівлі ресурсу на РДН окремими учасниками на тлі зростання обсягів закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД).

Це в свою чергу призвело до різкого - на третину - зниження ціни в перші дні липня, зазначається в повідомленні.

"На думку фахівців АМКУ, до цих наслідків могла призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії", - наголошують у комітеті, додавши, що схожі дії відбуваються періодично, а значить можуть бути навмисними.

Синхронність і періодичність таких дій призводять до зниження або зростання ціни на РДН через зменшення або збільшення попиту відповідно, а наслідком цього є зміна структури ринку, зокрема, рівня конкуренції, роз'яснили в АМКУ.

Як повідомлялося, НКРЕКП у відповідь на різке зниження ціни на РДН з 2 по 4 липня рекомендувала учасникам ринку - як споживачам, так і виробникам електроенергії - не орієнтуватися на РДН як індикатив ціни в двосторонніх договорах, а використовувати фіксовану ціну, за якою продається і купується ресурс.

Серед компаній, які різко знизили попит на РДН, НКРЕКП виділила "Д.Трейдинг" (група ДТЕК), тоді як остання відкинула звинувачення і закликала регулятора терміново усунути маніпуляції і спекуляції, які спотворюють, на думку компанії, реформу ринку електроенергії України.

Обсяг РДН 2 липня зі зниження попиту зменшився на 32,293 тис. МВт-год або на 40% (до 47,94 тис. МВт-год з 80,2 тис. МВт-год на 1 липня - ІФ). Внаслідок цього середньозважена ціна РДН знизилася на 29% - до 1034,5 грн/МВт-год (ціна на 1 липня - 1450,65 грн/МВт-год - ІФ). Одночасно спостерігається істотне зростання обсягу РДД.

Пізніше на нічному засіданні в неділю 4 липня НКРЕКП встановила мінімальний прайс-кеп на ринку "на добу наперед" на рівні 734,9 грн/МВт-год до 8 липня включно і обмеження на продаж е/е за двосторонніми договорами в рамках однієї вертикальної інтегрованої компанії (ВІК) у 50% місячного обсягу продажу.

Крім того, регулятор зобов'язав операторів систем розподілу (ОСР) та оператора системи передачі (ОСП) купувати всю е/е на свої технологічні витрати на РДН, а також почав процес розслідування ситуації на ринку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА