17:23 06.07.2021

Сервісом автоматичної оцінки об'єктів нерухомості вже скористалися понад 25 тис. разів

2 хв читати
Сервісом автоматичної оцінки об'єктів нерухомості вже скористалися понад 25 тис. разів

Фонд держмайна (ФДМ) України від 29 червня запустив у дослідну експлуатацію Сервіс автоматичної оцінки об'єктів нерухомості, з його допомогою сформовано вже понад 25 тис. довідок, повідомила заступник голови ФДМ Юлія Бєлова на прес-конференції у вівторок.

"У перший день роботи сервісу було автоматично оцінено 3,5 тис. об'єктів, за результатами нотаріусами було оформлено 1,5 тис. угод. Загалом за час роботи сервісу сформовано понад 25 тис. довідок, підписано понад 10 тис. договорів за результатами оцінки", - сказала вона.

За словами Бєлової, кошти на розробку програмного забезпечення сервісу виділив американський уряд через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Вона відзначила зручність і доступність використання сервісу автоматичної оцінки, потрібен лише доступ до інтернету та електронного цифрового підпису, який можна оформити через авторизовані центри сертифікації ключів.

Сервіс автоматичної оцінки об'єктів нерухомості формує звіт за декілька секунд на основі big data. Як розповіла Бєлова, програма аналізує дані з трьох джерел - баз ЛУН і ОЛХ, реєстру оцінок та фактичних цін.

"Ми розуміємо, що ціни на ринку нерухомості дуже рухливі, тому, згідно з договором із ЛУН та ОЛХ, аналізуються дані за останні півроку", - додала вона.

"Справедлива оцінка активів і майна - одна зі складових економічної стабільності і фактор підвищення довіри інвесторів до України", - сказав голова ФДМ Дмитро Сенниченко.

За його словами, створення та запуск в експлуатацію Сервісу автоматичної оцінки об'єктів нерухомості є одним із чотирьох етапів комплексної реформи сфери оцінки, яку проводить ФДМ. Так, під час першого етапу в лютому 2020 року було ліквідовано майданчики-посередники, що вже дало змогу українцям заощадити понад 1 млрд грн за рік. Другим етапом став запуск зазначеного сервісу.

Крім того, повідомив Сенниченко, ФДМ працює над ліквідацією так званої фракційної оцінки - земля і нерухомість на ній мають оцінюватися разом, а не окремо. Відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді та очікує розгляду народними депутатами.

"Завершальним етапом комплексної реформи є впровадження міжнародних стандартів оціночної діяльності: спеціальний законопроект передбачає перехід на міжнародні стандарти оцінки. Отже, ми отримуємо чесність і справедливість у всіх аспектах оціночної діяльності, яка впливає і на капіталізацію бізнесу, добробут кожного громадянина, і на підвищення інвестиційної привабливості України", - наголосив Сенниченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА