19:01 09.07.2021

Україна і МВФ погодили позиції сторін щодо низки питань, але переговори тривають - Мінфін

2 хв читати
Україна і МВФ погодили позиції сторін щодо низки питань, але переговори тривають - Мінфін

Українська делегація у Вашингтоні та представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) провели зустрічі й погодили позиції сторін щодо низки питань, зокрема з антикорупційної реформи, реформи корпоративного управління та з питання незалежності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), проте переговори щодо укладення Staff level agreement триватимуть.

"Переговори дали змогу узгодити позиції обох сторін, зокрема щодо антикорупційної реформи, реформи корпоративного управління та з питань незалежності НАБУ", - повідомляється на сайті Міністерства фінансів.

"Однак експерти МВФ зазначили, що рішення КСУ призвели до відкату антикорупційних зусиль, що потребує відповідної реакції з боку української влади. Сторони домовилися про тісну комунікацію та спільну роботу для можливості досягнення Staff level agreement найближчим часом", - додав Мінфін.

Згідно з повідомленням, під час робочого візиту до США міністр фінансів Сергій Марченко провів низку зустрічей із представниками МВФ для обговорення подальшої співпраці. Зокрема, відбулися переговори з директором Європейського департаменту Альфредом Камером, виконавчим директором МВФ Полом Гілберсом, главою місії МВФ в Україні Іванною Владковою-Голлар, постійним представником МВФ в Україні Ваграмом Степаняном та іншими представниками фонду.

Міністр фінансів зазначив, що Верховна Рада України в короткий термін ухвалила низку законопроектів, необхідних для продовження програми співпраці з МВФ, йдеться в повідомленні.

"Підтримка МВФ є дуже важливою для України. І я вдячний за підтримку в проведенні реформ. Економічна ситуація в країні покращується, але для забезпечення макроекономічної стабільності України надзвичайно важливо бути в програмі співпраці з МВФ", - наводить прес-служба слова Сергія Марченка.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (майже $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план був порушений.

Віртуальна місія щодо першого перегляду програми stand-by, що тривала з кінця 2020 року, у середині лютого завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, а голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України. Цю позицію пізніше представники фонду неодноразово підтверджували.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА