13:32 13.07.2021

ЄБА занепокоєна законодавчими пропозиціями надати АМКУ занадто широкі повноваження

2 хв читати
ЄБА занепокоєна законодавчими пропозиціями надати АМКУ занадто широкі повноваження

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) занепокоєна законодавчими пропозиціями надати Антимонопольному комітету України (АМКУ) занадто широкі й невластиві йому повноваження (законопроект №5431), повідомила асоціація агентству "Інтерфакс-Україна".

"Свої застереження бізнес-співтовариство виклало в нещодавньому зверненні до Матті Маасікаса, голови представництва Європейського Союзу в Україні. На думку бізнесу, норми законопроекту №5431, схваленого Комітетом ВРУ з питань економічного розвитку, можуть призвести до порушення прав і свобод людини. Експерти асоціації категорично не підтримують законопроект №5431 в силу низки проблемних норм, які не є адекватними та обґрунтованими", - зазначила ЄБА в коментарі агентству.

Серед невластивих повноважень, якими законопроект пропонує наділити АМКУ, ЄБА виділяє право на перевірки приміщень фізосіб за рішенням суду.

"Водночас у тексті законопроекту не визначено, чи стосується це тільки уповноважених осіб підприємств чи будь-якого співробітника. Ба більше, порядок і конкретні підстави для здійснення перевірок бізнесу АМКУ фактично встановлюватиме самостійно, що відкриває простір для потенційних зловживань і тиску на бізнес", - пояснюють експерти асоціації.

Законопроект також пропонує наділити комітет правом визначати пріоритетність і категорії справ, заяви за якими будуть залишені без розгляду. ЄБА наголошує на ручному управлінні переліком об'єктів дослідження, що створить штучні перепони для захисту прав громадян і суперечить принципу верховенства права та рівності всіх перед законом.

Асоціація розкритикувала норму законопроекту, яка передбачає право АМКУ на доступ до всіх автоматизованих реєстрів, баз даних та інших систем збору й обробки інформації, відомостей у власності держорганів або органів місцевого самоврядування.

"Фактично, ця норма надає АМКУ необмежені права для доступу до інформації, зокрема конфіденційної, без належного обґрунтування необхідності такого доступу. Асоціація занепокоєна пропозиціями наділити АМКУ такими невластивими повноваженнями. Це створить додатковий тиск на бізнес і громадян України. Відсутність у цьому законопроекті законодавчо визначеного порядку здійснення перевірок, збору та оцінки доказів може спонукати посадових осіб АМКУ діяти на свій розсуд, що загрожує корупційними ризиками та можливими порушеннями прав людини", - зазначає ЄБА.

На думку експертів бізнес-асоціації, законопроект вибірково вирішує проблеми роботи АМКУ, однак не повною мірою враховує аспекти забезпечення прав суб'єктів господарювання, які беруть участь у розслідуванні.

"До того ж надання АМКУ повноважень ініціювати перевірки в будь-який час доби може призвести до хвилі звернень до судових органів за захистом, що може негативно відбитися на іміджі України як країни, яка підтримує європейські цінності. Європейська Бізнес Асоціація вже звернулася до Верховної Ради України з проханням доопрацювати законопроект №5431 і вилучити норми, які можуть порушувати права і свободи людини й принцип верховенства права", - зазначила ЄБА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА