18:59 15.07.2021

НАЗК звернулося до суду з позовом про припинення контракту "Нафтогазу" з Вітренком

3 хв читати
НАЗК звернулося до суду з позовом про припинення контракту "Нафтогазу" з Вітренком

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулося до Шевченківського районного суду Києва з позовом про припинення контракту між НАК "Нафтогаз України" і головою правління компанії Юрієм Вітренком.

"І НАЗК, і все суспільство бачить, що у справі з призначенням голови "Нафтогазу" закон (про запобігання корупції - ІФ) не виконується ні Кабміном, ні наглядовою радою компанії. Саме тому НАЗК звертається до суду для припинення незаконного трудового договору", - зазначив голова агентства Олександр Новіков, слова якого наведено в його повідомленні на Facebook.

Також НАЗК у листі до голови наглядової ради компанії Клер Споттісвуд роз'яснило, як саме рада зобов'язана усунути порушення закону, йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, необхідність у роз'ясненні виникла після заяви наглядової ради про начебто відсутність у неї прав на припинення контракту з головою правління.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України в рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. КМУ спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК - і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, уряд достроково припинив повноваження Андрія Коболєва, звільнивши його з посади голови правління "Нафтогазу" з 28 квітня, обрав та призначив з 29 квітня головою НАК терміном на один рік екс-виконавчого директора компанії Вітренка, який був на той час в. о. міністра енергетики.

Після переговорів за участю МФО, США та ЄС уряд запевнив у відданості України курсу реформ у корпоративному управлінні і розпорядженням №494-р від 19 травня 2021 року обрав на новий термін - до одного року - трьох незалежних членів НР: Клер Споттісвуд (Велика Британія), Бруно Лескуа (Франція) та Людо Ван дер Хейдена (Бельгія), а також двох представників держави - Наталію Бойко та Юлію Ковалів.

У середині червня НАЗК наказало скасувати п. п. 8 і 9 розпорядження Кабміну №370-р, згідно з яким екс-главу Міненерго Вітренка було обрано і призначено головою "Нафтогазу" замість Андрія Коболєва.

За даними НАЗК, закон "Про запобігання корупції" передбачає, що після звільнення особи з публічної служби вона протягом року не може брати участь у керівництві організаціями, на які могла впливати під час роботи на державу.

Голова наглядової ради "Нафтогаз" Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення голови правління НАК Вітренка через припис НАЗК. Водночас Кабмін оскаржив цей припис в ОАСК, який 18 червня припинив його дію.

Наглядова рада НАК 24-25 червня перенесла розгляд питання про можливе відсторонення з посади Вітренка.

Пізніше, 1 липня, НАЗК у приписі голові наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд висунуло вимогу розірвати контракт із головою правління компанії Юрієм Вітренком. Цей припис також було оскаржено в ОАСК, який 5 липня призупинив його дію.

Наглядова рада НАК на позачерговому засіданні 6 липня не ухвалила рішення про можливе відсторонення голови правління компанії Юрія Вітренка, посилаючись на відсутність у неї таких прав, з огляду на це рішення суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА