17:30 16.07.2021

ЄБА насторожує намір ВР криміналізувати недостовірне митне декларування

2 хв читати
ЄБА насторожує намір ВР криміналізувати недостовірне митне декларування

Європейську Бізнес Асоціацію насторожує намір Верховної Ради ухвалити законопроект №5420, який криміналізує недостовірне митне декларування, вона наполягає на тому, що це зашкодить сумлінному бізнесу.

"Саме через впровадження кримінальної відповідальності за "недостовірне декларування" реакція Європейської Бізнес Асоціації щодо цього законопроекту (№5420 - ІФ) була негативна. Зважаючи на спірні ситуації, які часом виникають у бізнесу з митними органами щодо визначення митної вартості, визначення коду УКТ ЗЕД та інших відомостей, що зазначаються у декларації, бізнес побоюється, що ця норма потенційно може призвести до проблем навіть у роботі чесних компаній", - зазначено у релізі асоціації в п'ятницю.

Ухвалений у першому читанні законопроект №5420 пропонує внести зміни до статті №2014 КК України та встановити кримінальну відповідальність за внесення до митної декларації недостовірних відомостей або неточних даних про товар або транспортні засоби комерційного призначення, нагадує асоціація.

"На думку експертів ЄБА, використання таких некоректних формулювань допускає можливість притягнення компаній-декларантів до кримінальної відповідальності за ненавмисні помилки у митних деклараціях та призведе до необхідності 100% попереднього огляду вантажів. Ситуація з донарахуванням митних платежів за результатами митного постаудиту взагалі виглядає катастрофічною", - пояснює ЄБА.

При цьому в асоціації наголошують, що поріг відповідальності за митні порушення у 147 тис. грн несплачених платежів необґрунтовано низький.

"Для порівняння: відповідальність за ухилення від сплати податків настає при несплаті приблизно 3 млн грн. Проект закону передбачає занадто широкий діапазон у виборі покарання (відносно невеликий штраф 17 тис. грн або позбавлення волі на тривалий термін до 11 років). Це тягне за собою можливі корупційні ризики", - додали в ЄБА.

Водночас асоціація наголосила, що підтримує криміналізацію відповідальності за контрабанду підакцизних товарів в Україні, зокрема тютюнових виробів. На думку експертів асоціації, нинішній рівень відповідальності за махінації з підакцизними товарами недостатній і неефективний.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 липня ухвалила у першому читанні президентський законопроект №5420 про криміналізацію контрабанди товарів. Документ пропонує встановити кримінальну відповідальність за всю товарну контрабанду, але виділити в окрему статтю контрабанду підакцизних товарів і передбачити за неї вищу відповідальність. Крім цього, законопроект пропонує запровадити норму про недостовірне декларування товарів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА