12:20 22.07.2021

Україна обговорить із США та Німеччиною як їхня домовленість щодо "Північного потоку-2" здатна зменшити ризики з безпеки для України - Кулеба

2 хв читати
Україна обговорить із США та Німеччиною як їхня домовленість щодо "Північного потоку-2" здатна зменшити ризики з безпеки для України - Кулеба

Україна обговорить із США та Німеччиною як їхня домовленість щодо "Північного потоку-2" здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми на сьогодні маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи, пов'язані із запуском "Північного потоку-2". Ми розмовлятимемо зі Сполученими Штатами та з Німеччиною щодо цього", - сказав Кулеба на прес-конференції з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто в Києві у четвер, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначив, що позиція України на американсько-німецьку заяву викладена в українсько-польській заяві, яка була поширена в середу.

"Ми чесно завжди говорили, що для нас "Північний потік-2" насамперед є питанням безпеки, і ми хотіли б, щоб формулювання в німецько-американській заяві саме щодо безпеки були сильнішими", - наголосив глава МЗС України.

За його словами, що стосується економічного блоку цієї заяви, то Україна вивчає зроблені пропозиції.

"І будемо готові представити нашу позицію, коли комплексно й детально проаналізуємо те, що запропоновано", - додав Кулеба.

Водночас глава МЗС України зазначив, що є фундаментальна проблема у зв'язку з цим, а саме - чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання.

"Вона пов'язана з тим, що нам досі не зрозуміло, чи готова Росія виконувати належним чином свої зобов'язання і свою частину, коли йдеться про енергетичну безпеку України та збереження ролі України як транзитної держави. Америка з Німеччиною про щось домовилися, Польща з Україною теж про щось домовилися, але ми всі з вами розуміємо, що головним бенефіціаром тієї кризи, яку створив "Північний потік-2", є РФ, і це головна проблема, це головне питання, відповіді на яке немає на сьогодні, і над нею треба працювати", - наголосив Кулеба.

Раніше повідомлялося, що угода, підготовлена США та ФРН, передбачає, що німецька сторона буде готова вживати заходів у разі, якщо Росія використовуватиме постачання енергоносіїв для чинення тиску на інші країни або здійснюватиме агресивні дії проти України, заявила заступник держсекретаря Вікторія Нуланд.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Київ ініціює консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо "Північного потоку-2" після офіційного оголошення про угоду між Німеччиною та США.

"Відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію з ЄС Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією та ФРН щодо "Північного потоку-2", який загрожує безпеці України та порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС. МЗС вже направило відповідні ноти до Брюсселя та Берліна", - написав Кулеба у Twitter у середу ввечері.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА