17:32 22.07.2021

Пропозиції першого віце-прем'єра збільшують дефіцит держбюджету до 4% ВВП і вище - екс-перший заступник міністра економіки

3 хв читати
Пропозиції першого віце-прем'єра збільшують дефіцит держбюджету до 4% ВВП і вище - екс-перший заступник міністра економіки

Дефіцит державного бюджету доведеться утримувати на рівні 4% ВВП або вище, якщо пропозиції першого віце-прем'єр-міністра - міністра економіки Олексія Любченка почнуть реалізовуватися, вважає екс-перший заступник міністра економіки, керівник з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ) Павло Кухта.

"Перший віце-прем'єр пропонує збільшити первинний дефіцит бюджету, тобто дефіцит бюджету без видатків на обслуговування боргу. У нас ці видатки минулого року були близько 3% ВВП. Якщо пропонується довго утримувати первинний дефіцит у розмірі хоча б 1% ВВП, то загальний дефіцит держбюджету має становити 4% ВВП або вище", - пояснив Кухта агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас підтримана парламентом Бюджетна декларація передбачає дефіцит держбюджету в 2022 році на рівні 3,5%, у 2023-му і 2024 рр. - 3% і 2,7% відповідно.

Перший віце-прем'єр пропонує пом'якшити монетарну політику з прив'язкою до стимулювання економічного розвитку, а не до інфляції, як це передбачає політика інфляційного таргетування.

"Тобто фактично пропонується друкувати гроші і терпіти високу інфляцію і, можливо, девальвацію. Це підриватиме довіру до нашої грошової одиниці й економіки як інвесторів, так і звичайних наших громадян. За таких умов ні зовнішні, ні внутрішні інвестиції не підуть в Україну - вони вже зараз не йдуть саме через відсутність упевненості в збереженні своїх грошей і можливості надійно заробляти", - зазначив Кухта.

"З основним посилом викладених тез я не згоден. Вважаю, що така стратегія не спрацює. Це фактично заливання економіки грошима, по суті - надрукувати їх, оскільки не видно джерела, звідки вони мають надійти", - додав він.

Однак керівник із політичних питань КШЕ зазначає, що такою програмною заявою Любченко показує хорошу практику, публічно декларуючи своє бачення економічної стратегії країни, - цю практику варто продовжувати. Кухта додав, що підтримує також викладені Любченком ідеї щодо приватизації та встановлення ефективного управління держкомпаніями, дерегуляції та демонополізації.

Водночас, на думку Кухти, запропонована Любченком стратегія не спрацює і навряд чи буде на практиці імплементована.

"Основа економічної стратегії України має полягати у створенні довіри інвесторів - як іноземних, так і українських, включно з рядовими громадянами. Корупція, вічний перерозподіл коштів, відсутність захисту прав власності призводять до того, що нашій юрисдикції не довіряють, а без довіри жодна економіка не може бути продуктивною і швидко розвиватися", - пояснив Кухта.

"Оскільки пропонована Любченком відмова від стримування інфляції Нацбанком буде сприйнята інвесторами і громадянами (не кажучи вже про МВФ та інших кредиторів) як ризик для стабільності української грошової одиниці, навряд чи запропоновану стратегію можна реально імплементувати на практиці. У магазинах почнуть зростати ціни, гривня падатиме, бюджет втратить можливість залучати фінансування - ці наслідки настануть швидко, і довго терпіти їх країна навряд чи буде", - додав Кухта.

Як повідомлялося, перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки України Любченко виступив за пом'якшення монетарної політики, експансивну фіскальну політику з акцентом на підтримку інфраструктурних проектів та здешевлення кредитування пріоритетних галузей. На його думку, у держфінансах має зберігатися первинний дефіцит до появи стійких темпів економічного розвитку на рівні 4-5% ВВП. Перший віце-прем'єр також вважає, що Україні потрібна м'яка монетарна політика з акцентом на застосування інструментів цільового рефінансування банківських позик.

На його думку, облікова ставка має зберігатися нижчою за нейтральну до появи зростання економіки на рівні 4-5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА