11:37 23.07.2021

Мінекономіки розпочало реєстрацію продуктів із підтвердженим місцем походження для визнання їх у ЄС

2 хв читати
Мінекономіки розпочало реєстрацію продуктів із підтвердженим місцем походження для визнання їх у ЄС

Міністерство економіки має намір розширити перелік української нішевої продукції, захищеної як географічні назви, до 10 позицій за рахунок нових семи з метою розширення можливостей її доступу до нових європейських ринків і стимулювання розвитку крафтового виробництва.

Згідно з повідомленням на сайті відомства, з цього питання з відповідними ініціативами Мінекономіки 22 липня провело перше засідання експертної комісії з підтвердження специфікацій низки українських продуктових товарів із географічним зазначенням їхнього походження.

"Україна має багато унікальних продуктів, які складають окремий нішевий сегмент на ринку і мають додаткову ринкову вартість – це продукти з чітким географічним походженням. Ми вже направили для внесення до європейського реєстру географічних зазначень документи про такі автентичні українські товари, як "Гуцульська коров’яча бриндза", "Гуцульська овеча бриндзя" та "Мелітопольська черешня". Наразі ми розглядаємо ще низку таких товарів, які потребують правової охорони", - пояснює заступниця міністра економіки Ірина Новікова.

Вона наголосила, що продукти з підтвердженим географічним походженням вважаються національним надбанням у країнах ЄС. І Україна здійснює всіх заходів, щоб місцеві продукти з географічним зазначенням здобули визнання ЄС, а українські виробники розвивали крафтове виробництво, отримали доступ до нових ринків збуту  та збільшували прибутки.

На право претендувати бути захищеними як географічні зазначення на засіданні експерти узгодили сім продуктів, уточнило Мінекономіки. Зокрема, до них належать: "Долина Фрумушика" - сорт вин, вироблених у південно-західній частині Одеської області; "Херсонський кавун" - плоди з Херсонського регіону; "Придунайська Бессарабія" - сорт вин, вироблений мінімум на 85% із винограду, вирощеного в однойменному регіоні Одеської області.

Також це "Ялпуг" - сорт вин, вироблений біля озера Ялпуг (Болградський р-н Одеської обл.); "Баранина Фрумушика" - м'ясо з окремих порід овець, що випасаються на території Тарутинських степів (Одеська обл.); "Закарпатський мед" - мед, сформований завдяки специфічній медоносній флорі Закарпатського регіону; "Закарпатське вино" - вино, виготовлене з окремих сортів винограду, вирощених на схилах Карпатських гір Закарпатської області; "Аша-Абаг" - вино, виготовлене з винограду, вирощеного в районі села Шабо (Білгород-Дністровського р-ну Одеської обл.).

Міністерство уточнило, що наступним кроком після погодження специфікацій стане реєстрація цих географічних зазначень на національному рівні.

Як повідомлялося, в листопаді 2020 року Україна офіційно зареєструвала три продукти з захищеним географічним зазначенням (ГЗ) - гуцульську коров'ячу бриндзу, гуцульську овечу бриндзю і мелітопольську черешню.

Спонукою для розширення переліку продуктів зі статусом захищеного географічного зазначення стало створення пілотного проекту з підтримки етногастротуризму в Українській Бессарабії.

У середньому процедура реєстрації триває від 12 місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Фонді підтримки енергетики України зібрано близько EUR410 млн від 13 країн

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА