12:13 27.07.2021

Вітренко допускає збитки "Нафтогазу" у I кв.-2021 у розмірі до 105 млрд грн замість заявленого прибутку в 12,6 млрд грн

2 хв читати
Вітренко допускає збитки "Нафтогазу" у I кв.-2021 у розмірі до 105 млрд грн замість заявленого прибутку в 12,6 млрд грн

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко сумнівається в коректності її фінансових результатів за перший квартал 2021 року і допускає збитки в розмірі до 105 млрд грн на відміну від заявленого компанією прибутку в 12,6 млрд грн.

"Наразі триває дискусія про відображення в звітності за півріччя двох проблем, які були і в першому кварталі. Якби в повному обсязі вони були відображені в звітності за перший квартал, то замість прибутку був би показаний збиток для держави, як власника НАК, до 105 млрд грн", - сказав він в інтерв'ю "РБК-Україна".

За його словами, по-перше, йдеться про відображення фінансового стану підприємств теплокомуненерго, яке вже на момент формування звітності за перший квартал не давало твердих підстав розраховувати на погашення ними заборгованості за спожитий газ.

Крім цього, він звернув увагу на заборгованість НАК перед ПАТ "Укрнафта" за відібраний газ.

"На момент складання звітності за перший квартал 2021 року могло бути зрозуміло, що "Укрнафта" вимагатиме її повернути, і є підстави оцінювати відповідні зобов'язання НАК за поточною ринковою ціною", - зазначив голова "Нафтогазу".

При цьому він наголосив, що звітність компанії за перший квартал 2021 року, сформована при попередньому менеджменті "Нафтогазу", не була належним чином перевірена аудиторами.

"Треба використовувати звітність, перевірену аудитом. Інакше реальні збитки можуть перетворюватися в "намальований прибуток" через бажання менеджменту розповісти про прибуток і показати нібито хороший результат, щоб отримати якнайшвидше бонус, а відображення збитків перенести на потім", - резюмував Вітренко.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" за підсумками січня-березня 2021 року отримала чистий прибуток 12,6 млрд грн (неаудійований попередній результат, який підлягає подальшій перевірці), що майже вчетверо більше, ніж за перший квартал минулого року (3,2 млрд грн).

Консолідований чистий збиток НАК "Нафтогаз України" за 2020 рік становить 19,002 млрд грн порівняно з чистим прибутком 63,294 млрд грн у 2019 році. Без урахування компенсації від "Газпрому" у сумі 55,7 млрд грн та призупиненої діяльності (транспортування газу) чистий прибуток "Нафтогазу" за 2019 рік становить 2,6 млрд грн.

Чистий збиток НАК "Нафтогаз України", як окремої юридичної особи, у 2020 році становить 18,002 млрд грн проти 50,658 млрд грн чистого прибутку за 2019 рік. Чистий дохід минулого року скоротився на 32,1% порівняно з 2019 роком - до 121,059 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА