13:44 27.07.2021

ФДМ ініціює приєднання "Електроважмашу" до "Турбоатома"

3 хв читати
ФДМ ініціює приєднання "Електроважмашу" до "Турбоатома"

Фонд державного майна (ФДМ) України 27 серпня ініціює позачергові збори акціонерів АТ "Турбоатом", на які виносить питання про приєднання до нього заводу "Електроважмаш" (обидва - Харків).

"Приєднати до Товариства (АТ "Турбоатом" - ІФ) акціонерне товариство "Завод "Електроважмаш" (код за ЄДРПОУ 00213121), - зазначено в проекті рішення зборів з цього питання.

На сьогодні "Завод "Електроважмаш" є держпідприємством.

В АТ "Турбоатом" в особі ФДМ держава володіє понад 75,22% акцій.

До порядку денного зборів акціонерів АТ "Турбоатом" також внесені питання затвердження ринкової вартості акцій АТ "Турбоатом" та зміни його назви.

Згідно з проектом рішення, планується затвердити ринкову вартість акцій АТ "Турбоатом", визначену оцінювачем, обраним позачерговими зборами акціонерів 20 серпня, в розмірі 1,95 грн за акцію (номіналом 0,25 грн - ІФ).

Назву АТ "Турбоатом" передбачається замінити на АТ "Українські енергетичні машини" (АТ "Укренергомашини").

Відповідно передбачається внести зміни до Статуту та внутрішніх положень товариства (зокрема, положення про принципи формування наглядової ради компанії).

Як повідомлялося, днем раніше ФДМ оприлюднив оголошення про проведення 20 серпня позачергових зборів акціонерів АТ "Турбоатом" для вибору оцінювача майна компанії з метою визначення ринкової вартості його акцій.

"Турбоатом" - єдиний в Україні виробник турбінного устаткування для гідро-, теплових і атомних електростанцій. Географія постачань підприємства охоплює 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.

Станом на перший квартал 2021 року державі належить понад 75,22% акцій. Великим міноритарієм (15,34% акцій) є венчурний інвестфонд "Сьомий" під управлінням КУА "Сварог Ессет Менеджмент", пов'язаної з підприємцем Костянтином Григоришиним. Ще 5,598% акцій належить зареєстрованій на Кіпрі Biscone Ltd., афілійованій, за даними "Турбоатома", з російським холдингом "Силові машини" (фактичний власник Олексій Мордашов).

Як повідомлялося, "Турбоатом" завершив 2020 рік із чистим прибутком у розмірі 226,53 млн грн, що на 27,8% менше, ніж у 2019 році (314,07 млн грн), чистий дохід скоротився майже вдвічі - до 1 млрд 466 млн грн.

Статутний капітал АТ - 105,62 млн грн, номінал акції - 0,25 грн.

ДП "Завод "Електроважмаш" спеціалізується на виробництві потужних гідрогенераторів, турбогенераторів для ТЕС і АЕС, електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, тягового електрообладнання для залізничного та міського транспорту. Постачає продукцію до Індії, Казахстану, Бангладешу та інших країн.

У січні-вересні 2020 року завод наростив збиток у 12,7 раза порівняно з тим самим періодом 2019 року - до 360,97 млн грн, чистий дохід скоротився у 2,2 раза- до 635,4 млн грн. За весь минулий рік результати не оприлюднені.

Гендиректор АТ "Турбоатом" Віктор Суботін навесні поточного року заявляв про критичну ситуацію та фактичну зупинку свого партнера - "Електроважмашу", і можливості зриву у зв'язку з цим контрактів "Укргідроенерго" з фінансуванням ЄБРР та ЄІБ.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА