13:40 28.07.2021

Зеленський і глава МВФ у середу обговорять виконання Україною програми stand-by

2 хв читати
Зеленський і глава МВФ у середу обговорять виконання Україною програми stand-by

Президент України Володимир Зеленський анонсував у середу телефонні переговори з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіною Георгієвою про перебіг виконання Україною програми stand-by, повідомив глава держави.

"О 17:00, здається, у мене дзвінок щодо нашої ситуації. Я вважаю, що в нас, у принципі, багато речей готово. Можливо, щодо деяких речей триває ще узгодження між Міністерством фінансів і менеджментом МВФ. Сьогодні ми поговоримо, що готове і що ще не готове", - сказав президент на прес-конференції на форумі "Україна 30. Децентралізація".

"Мені здається, що ми перебуваємо на вирішальному етапі", - додав Зеленський.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (майже $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн.

Однак цей план був порушений. Віртуальна місія щодо першого перегляду програми stand-by, що тривала з кінця 2020 року, в середині лютого завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, а глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України. Цю позицію пізніше представники фонду неодноразово підтверджували.

У червні-липні Верховна Рада ухвалила кілька важливих законів, про які йшлося в меморандумі з МВФ. Крім Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) ідеться також про закони про поліпшення корпоративного управління в банківській сфері (№4367), правки до закону "Про гарантування вкладів" (№4546), а також про ухвалені в першому читанні законопроекти про приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізосіб і про вдосконалення корпоративного управління.

Водночас раніше серед секторів, де МВФ очікує прогресу від України, називалася також енергетика.

"Експерти МВФ зазначили, що рішення КСУ призвели до відкату антикорупційних зусиль, що потребує відповідної реакції з боку української влади. Сторони домовилися про тісну комунікацію та спільну роботу для можливості досягнення Staff level agreement найближчим часом", - повідомив Мінфін 9 липня за підсумками візиту міністра фінансів Сергія Марченка до США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА