16:29 29.07.2021

Ціна газу в Європі перевищила $500/тисячу кубометрів слідом за ралі в Азії

2 хв читати
Ціна газу в Європі перевищила $500/тисячу кубометрів слідом за ралі в Азії

Спотова ціна газу в Європі встановила черговий рекорд за останні три роки слідом за зростанням цін на газ в Азії та у звичному нам обчисленні - в доларах за 1 тис. куб. м оновила першу цифру тризначного цінника.

Значення найближчого до спотових котирувань строкового контракту - вересневого ф'ючерсу на індекс газового хабу TTF на ICE Futures - перевищило $500 за тисячу кубометрів ($510 за тисячу кубів, або 40,79 євро за тисячу кВт. год).

На торгах днем раніше спотовий контракт на TTF закрився на позначці $484 за тисячу кубометрів.

Досягнутий показник є максимальним за останні три з половиною роки - від початку березня 2018 року. Тоді в Європі бушував легендарний холодний фронт "Звір зі Сходу" (the Beast from the East), і ціна злітала до тисячі доларів за тисячу кубометрів.

Напередодні найближчий (вересневий) ф'ючерс за азійським спотовим індексом Platts JKM зріс до $539 за тисячу кубометрів. Динаміка азійських котирувань через кілька годин закладає тренд європейських торгів. Найдорожчий контракт майбутньої зими - на лютий 2022 року тим часом коштує вже $594. Індекс JKM відображає спотову ринкову вартість партій СПГ, що постачаються до Японії, Південної Кореї, Китаю і Тайваню. Ціни в Азії стабільно перевищують європейський спот - у червні "азійська премія" до ціни TTF становила до 20%.

У міру зростання ціни в Азії Європі дістається дедалі менше поставок СПГ. Надходження регазифікованого скрапленого природного газу з терміналів Європи в газотранспортну систему в липні 2021 рік знижується на 23% проти липня 2020 року і на 31% проти липня докризового 2019 року. Падіння поставок проти попереднього місяця, до червня 2021 року, становить також помітні 13%. Також падає рівень запасів СПГ у резервуарах приймальних терміналів ЄС - середній рівень за останні 7 днів уже на 19% нижчий, ніж за перший тиждень місяця.

Трохи більше року тому - у травні 2020 року - ціна газу на TTF знижувалася до історичного рекорду в 3 євро за тисячу кВт.год, або $34 за тисячу кубів. Наприкінці серпня 2020 року ціна подолала планку в $100 за тисячу кубів, у грудні - вийшла за $200. Штурм позначки в $300 відбувся у травні 2021 року, наприкінці червня ціна перевалила за $400 за тисячу куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА