08:16 30.07.2021

ОЗП Україна має намір пройти за рахунок максимально можливого власного видобутку вугілля, в разі нестачі буде імпортувати

3 хв читати
ОЗП Україна має намір пройти за рахунок максимально можливого власного видобутку вугілля, в разі нестачі буде імпортувати

Забезпечити стабільне проходження майбутнього опалювального сезону Україна має намір за рахунок максимально можливого власного видобутку вугілля, але в разі його нестачі розглядає імпорт ресурсу, зазначив міністр енергетики Герман Галущенко,

"Насправді ми бачимо ті запаси, які є відповідно до затверджених графіків, і бачимо, за рахунок чого можна наростити. Ми орієнтовані на максимум видобутку в Україні. Де не буде вистачати, будемо імпортувати", - сказав Галущенко журналістам під час відкриття "НАЕК "Енергоатом" під'їзних шляхів до ЦСВЯП – ділянки "Вільча - Янів" у четвер.

"Будемо вирішувати проблему. Немає таких проблем, які не можна було б вирішити", - наголосив міністр.

При цьому він поки не став зазначати можливі обсяги імпорту: "Не готовий назвати обсяги імпорту. Залежать від балансу власного видобутку".

За його словами, Україна розглядає можливість імпорту ресурсу з Польщі, ПАР, Казахстану.

Відповідаючи на уточнююче запитання кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна" про можливість імпорту вугілля з Російської Федерації, міністр зазначив: "Росія... З огляду на те, що ми маємо намір піти в автономний режим у рамках інтеграції з європейськими ринками, нас чекає багато сюрпризів. Ні. Не диверсії. Це занадто. Але, думаю, будуть спроби максимально створити складності. Треба бути до цього готовими".

У зв'язку з цим, за словами Галущенка, розглядаються різні сценарії забезпечення стабільної роботи в автономному режимі: переглядається базовий і розробляється кризовий.

Щодо планованого раніше перегляду графіка накопичення вугілля до опалювального сезону, міністр зазначив, що зараз ці підрахунки ведуться.

"Ми зараз обговорюємо ці цифри. Менше того, що було, не можна, але ми, безумовно, маємо можливість нарощувати і більше в залежності від того, як будуть розвиватися події. Наше завдання - щоб все працювало спокійно, і є розуміння того, що на майбутню зиму треба мати запаси більше. З урахуванням того, що входимо в автономний режим", - роз'яснив міністр.

За його словами, питання підготовки до осінньо-зимового періоду 2021-2022 були ключовими на засіданні Антикризового енергетичного штабу під керівництвом прем'єр-міністра Дениса Шмигаля в четвер.

"Ми обговорювали ті проблеми, які є, і йшлося саме про те, що треба забезпечити спокійне проходження зими. Особливо з урахуванням наших планів із синхронізації. Загалом, ми подивилися всі цифри, всі дані, обговорили все з генерацією з точки зору того, щоб пройти сезон спокійно. Були присутні представники всіх, як приватних, так і державних компаній", - зазначив Галущенко.

Як повідомлялося, за даними НЕК "Укренерго", на складах українських ТЕС станом на 26 липня знаходиться 954 тис. тонн вугілля, що на 25,6% менше, ніж на 1 липня (1283 тис. тонн), повідомило ПАТ "НЕК" Укренерго "на своєму сайті у вівторок.

Крім того, відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, рівень запасів вугілля на складах ТЕС на 21% менше, ніж повинно бути на 26 липня.

Раніше Міністерство енергетики планувало новим графіком накопичення вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ передбачити збільшення його загальних запасів на початок опалювального сезону 2021/2022 більш ніж на 1 млн тонн, до 2,4 млн тонн.

Комерційний директор ПАТ Донбасенерго Олег Ларіонов зазначив, що закупівлі імпортного вугілля значно підвищують собівартість виробництва е/е і позбавляють доцільності її продаж на ринку в умовах низьких цін, зазначивши на необхідності підвищення прайс-кепів.

"Є імпортне вугілля, наприклад, з Казахстану, при використанні якого паливна складова для нас дорівнює 1,4 грн / кВт-год при 100% -й передоплаті і з очікуванням у кілька тижнів. Можемо привезти вугілля з Кузбасу, тоді паливна складова для нас буде 1,6 грн / кВт-год. Або ж привеземо вугілля з Європи з паливною складовою 2,1 грн / кВт-год", - пояснив він.

Разом із тим він зазначив, що "українського вугілля на ринку немає".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА