09:46 30.07.2021

ЦСВЯП запустять до Дня Незалежності - міністр енергетики

3 хв читати
ЦСВЯП запустять до Дня Незалежності - міністр енергетики

Україна відкриє Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) орієнтовно до Дня Незалежності - 24 серпня, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Повністю саме сховище відкриємо ближче до Дня Незалежності. Це буде великий історичний крок до незалежності держави, і ми всьому світу показуємо, що є надійним партнером, оскільки в цьому проекті брала участь американська компанія (Holtec International - ІФ)", - сказав Галущенко журналістам під час відкриття "НАЕК "Енергоатом" під'їзних колій до ЦСВЯП – ділянки "Вільча - Янів" і тестового прогону поїзда з імітацією ядерного пального в четвер.

За словами міністра, "це не про гроші й не про залізницю, це про незалежність і геополітику, про те, що ми справді економимо величезні кошти – майже $200 млн щорічно на вивезення до РФ відпрацьованого ядерного пального".

Голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін зазначив, що нині на ЦСВЯП тривають так звані холодні випробування – випробовують окремо роботу всіх систем й у такий спосіб сховище готують до поетапного введення в експлуатацію.

"19-20 серпня - до цього часу ми очікуємо, що буде готова вся документація, все буде випробувано для того, щоб можливо було поставити перші контейнери", - дав прогноз Котін, уточнивши, що перший потяг буде з пальним із Хмельницької атомної станції.

За його словами, загалом цього року очікуються два потяги, в подальшому – щонайменше чотири потяги за рік.

Голова "Енергоатому" також звернув увагу, що три місцевих громади, задіяних у проекті будівництва ЦСВЯП, отримають до своїх бюджетів 10% від вартості комплексу: "Майже 100 млн грн піде до місцевих бюджетів".

Він також зазначив, що неготовність під'їзних колій до ЦСВЯП (ділянка Вільча-Янів) протяжністю 43 км були основною перешкодою для відкриття сховища.

"Після рішень уряду про передання нам на баланс цієї ділянки ми з "Укрзалізницею" за 1,5 місяці підготували ці колії", - зазначив Котін.

Голова "Укрзалізниці" Іван Юрик, відповідаючи на запитання про вартість проекту з підготовки колій, зазначив, що від НАЕК уже надійшли авансові кошти в розмірі 180 млн грн і наразі відбуваються остаточні підрахунки вартості робіт, після чого можна буде говорити про фінальну суму.

Як повідомлялося, держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" 21 грудня 2020 року завершило будівництво першої черги ЦСВЯП вартістю орієнтовно 2 млрд грн. Кабінет Міністрів 3 лютого 2021 року схвалив проект розпорядження про передання ДП "НАЕК "Енергоатом" від АТ "Укрзалізниця" залізничної колії на ділянці Вільча-Янов (зона відчуження, Іванківський район Київської області), що дасть змогу НАЕК запустити в експлуатацію централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Спорудження ЦСВЯП було розпочато в листопаді 2017 року. Сховище дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з ВЯП, яке нині переважно вивозять на тимчасове зберігання в РФ. Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП не користується лише Запорізька АЕС (шість енергоблоків ВВЕР-1000). Її відпрацьоване паливо зберігається в пристанційному сховищі ВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА