15:46 30.07.2021

ДТЕК закликав РНБО усунути фактори, що заважають підготовці до опалювального сезону

3 хв читати
ДТЕК закликав РНБО усунути фактори, що заважають підготовці до опалювального сезону

Український ринок електроенергії тривалий час функціонує в умовах гострого дефіциту обігових коштів, що ставить під загрозу своєчасну підготовку до опалювального сезону в плані проведення ремонтних кампаній на ТЕС та формування необхідних запасів вугілля, йдеться в повідомленні на сайті енергохолдингу ДТЕК у п'ятницю.

"У цій кризовій ситуації в енергетичній галузі закликаємо Раду національної безпеки і оборони України терміново втрутитися в ситуацію та усунути дисбаланси і фактори, які загрожують енергетичній безпеці країни, а також своєчасності та повноцінності підготовки та проходження осінньо-зимового періоду", - заявила група.

Серед ключових факторів, які призвели до кризи в енергетиці, в енергохолдингу Ріната Ахметова називають необґрунтовано низькі ціни на оптовому ринку електричної енергії "на добу вперед" (РДВ), багатомільярдні борги на ринку, що балансує, а також нестабільність і дисбаланси, викликані ціновими маніпуляціями на ринку трейдерів спекулянтів.

"За необґрунтовано низькі ціни підприємства теплової генерації систематично працюють у збиток. Лише цього року ТЕС, що працюють в ОЕС України, отримали збиток у розмірі 5,1 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

"За п'ять місяців 2021 року збитки від виробництва е/е підприємствами "ДТЕК Енерго" становлять 1,2 млрд грн. Генкомпанії мають непогашений борг перед постачальниками вугілля в 12,4 млрд грн, постачальниками торговельно-матеріальних цінностей (ТМЦ) і послуг - 1,4 млрд грн, і борги у сплаті податків - 185 млн грн", - зазначають у ДТЕК.

"Таке фінансове становище підприємств теплової генерації не дає змоги закупити паливо для створення необхідних запасів вугілля на опалювальний період, унеможливлює фінансування поточної діяльності підприємств, проведення поточних і капітальних ремонтів, а також призводить до створення заборгованості перед вуглевидобувними підприємствами", - стверджують у групі.

У свою чергу борг ПрАТ "НЕК "Укренерго" перед генеруючими підприємствами "ДТЕК Енерго" становить на ринку, що балансує, 2,2 млрд грн, залишається також невирішеним питання погашення перед компанією заборгованості ДП "Енергоринок" у розмірі 6,8 млрд грн.

Як пояснили в енергохолдингу, в критичному стані перебувають також видобувні підприємства "ДТЕК Енерго".

"Протягом серпня-грудня поточного року планується введення 14 лав, на що необхідно 430 млн грн. Але є ризики несвоєчасного введення їх в експлуатацію через борги перед постачальниками (становлять 1,15 млрд грн) і відсутність коштів на придбання ТМЦ", - йдеться в повідомленні. В результаті втрати видобутку вугілля можуть становити 0,6 млн тонн за майбутніми лавами і 0,8 млн тонн за діючими лавами з причини їхньої аварійності, наголосили у групі.

"Така критична ситуація і хронічний дефіцит коштів у підприємств теплової генерації та вугледобувних підприємств ставить під загрозу навіть видобуток необхідних для проходження осінньо-зимового періоду обсягів вітчизняного вугілля. При цьому ринкова ціна вугілля на зарубіжних ринках перевищила $100 за тонну", - резюмували у ДТЕК.

"ДТЕК" створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговано функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок із видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА