17:51 03.08.2021

Радник Зеленського допускає отримання $700 млн траншу від МВФ у вересні і можливе продовження програми з фондом

3 хв читати
Радник Зеленського допускає отримання $700 млн траншу від МВФ у вересні і можливе продовження програми з фондом

Україна може отримати $700 млн траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у вересні, повідомив радник президента України з питань економіки Олег Устенко.

"Відбулася більш ніж успішна телефонна розмова президента країни з головою Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. В Україну їде місія МВФ. До того ж Україна виконала всі попередні умови фонду. Ми очікуємо, що досить швидко буде отримано новий транш від МВФ близько $700 млн", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Припускаю, що нині ми рухаємося за таким сценарієм: у вересні - місія, відразу ж питання України виноситься на засідання ради директорів МВФ, і буквально у вересні очікую, що ми отримаємо новий транш", - додав радник президента.

При цьому Устенко не виключає можливості продовження програми.

"У нас є серйозний прогрес, і це було відзначено. Тож я не виключаю, що програму можуть продовжити", - пояснив він.

Як повідомлялося, МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн.

Однак цей план був порушений. Віртуальна місія щодо першого перегляду програми stand-by, що тривала з кінця 2020 року, у середині лютого завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, а голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України. Цю позицію пізніше представники фонду неодноразово підтверджували.

У червні-липні Верховна Рада ухвалила кілька важливих законів, про які йшлося в меморандумі з МВФ. Крім Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), мова також про закони щодо поліпшення корпоративного управління в банківській сфері (№4367), правки до закону "Про гарантування вкладів" (№4546), а також про ухвалені в першому читанні законопроекти про приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів фізосіб і про вдосконалення корпоративного управління.

Водночас раніше серед секторів, де МВФ очікує від України прогресу, називали енергетику.

"Експерти МВФ зазначили, що рішення Конституційного Суду України призвели до відкату антикорупційних зусиль, що потребує відповідної реакції з боку української влади. Сторони домовились про тісну комунікацію та спільну роботу для можливості досягнення Staff level agreement найближчим часом", - повідомив Мінфін 9 липня за підсумками візиту міністра Сергія Марченка до США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА