16:17 05.08.2021

Середня ціна землі с/г призначення становить 26,8 тис. грн/га - УКАБ

2 хв читати
Середня ціна землі с/г призначення становить 26,8 тис. грн/га - УКАБ

Середня вартість землі сільгосппризначення в Україні станом на 1 серпня становить 26,8 тис. грн/га, що, практично, відповідає показнику середньої нормативної грошової оцінки у країні, і значно нижче раніше названої Міністерством аграрної політики та продовольства цифри у 40 тис. грн/га.

Такі порівняльні дані наведені на сторінці асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) у Facebook у четвер.

За даними УКАБ, на 1 серпня середня вартість 1 га землі виявилася найвищою в Київській (38 тис. грн), Закарпатській (37 тис. грн), Одеській (33 тис. грн), Житомирській (32 тис. грн) і Хмельницькій (31 тис. грн) областях. При цьому найдешевше ділянки сільгосппризначення продаються в Запорізькій (17 тис. грн), Херсонській і Чернівецькій (по 19 тис. грн), Волинській (21 тис. грн), Львівській (22 тис. грн), Миколаївській і Вінницькій (по 23 тис. грн).

Асоціація уточнила, що середня ціна на землю практично відповідає її середній нормативній грошовій оцінці.

Мінагрополітики отримало завищені значення вартості землі на рівні 40 тис. грн/га, тому що враховувало угоди відчуження всіх сільгоспземель, зокрема з площею менше 1 га і ціною майже 700 тис. грн, які розташовані неподалік від мегаполісів і які купують для будівництва будинків, зазначили в УКАБ.

"Такі ділянки зазвичай розміщені в Київській, Одеській і Львівській областях. Очевидно, що на таких земельних ділянках розміщені елітні будинки, або вони купуються для інвестування в будівництво, а не в сільське господарство. Тому, щоб визначити об'єктивну ціну товарних с/г земель ми брали для розрахунку ціну відчуження ріллі площею понад 1 га", - пояснила експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко різницю в півтора раза між даними міністерства та асоціації.

Як повідомлялося, Мінагрополітики минулого тижня повідомило про проведення 2,9 тис. земельних транзакцій на ділянки сільгосппризначення загальною площею 5,32 тис. га (за період із 1 до 30 липня) на загальну суму 210 млн грн.

При цьому міністр агрополітики Роман Лещенко уточнив, що "лише один із 2 тис. власників землі розпорядився нею: продав або подарував. Тобто, за перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар становить 40 тис. грн. Наразі найбільше землі придбали в Полтавській, Тернопільській і Кіровоградській областях. Але географія продажу - у всій країні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА