17:36 05.08.2021

Підприємствам ТКЕ у перспективі загрожують банкрутства - заступник голови КМДА

2 хв читати
Підприємствам ТКЕ у перспективі загрожують банкрутства - заступник голови КМДА

Підприємствам теплокомуненерго загрожує перспектива банкрутства та припинення платежів за газ під час майбутнього опалювального сезону, вважає заступник голови Київської міської держадміністрації Петро Пантелеєв.

"Це глобальний виклик, навколо якого мають об’єднатись всі, від кого залежить опалювальний сезон - центральні та місцеві органи влади, НАК "Нафтогаз" та теплопостачальники країни, щоб сформувати антикризові рішення та не допустити невідворотних наслідків", - наголосив Пантелеєв під час організованого Energy Club форуму "Централізоване теплозабезпечення українських міст - чи є шанси на виживання теплокомуненерго" в четвер.

За його словами, ринок газу в нинішній конфігурації не працює повноцінно і загрожує низкою критичних наслідків: банкрутством для компаній, що постачають тепло, а для населення - зростанням тарифів на гарячу воду та опалення, які перетнуть межу платоспроможності.

"Унаслідок галузевої реформи відбулося скасування пільгового режиму газопостачання для теплопостачальників - так званого ПСО. Пільгового в контексті того, що діяли прийнятні умови розрахунків за газ, враховуючи особливості роботи теплокомуненерго та їхню соціальну функцію. Зараз же існує суворий механізм попередньої оплати, на що у ТКЕ коштів немає. До того ж, стрімко почала зростати ціна на газ. Наразі вона взагалі є неадекватною - понад 15 тис. грн/тис. куб. м у липні", - зазначив заступник голови КМДА.

Як наголосив Пантелеєв, Україні варто "на національному рівні ухвалювати план "виживання" в цей опалювальний сезон. Інакше вже в листопаді припиниться повна оплата за газ, і ми матимемо катастрофічну ситуацію в усіх регіонах".

На його думку, варіант відшкодування втрат тепловиків із місцевих бюджетів теж не є життєздатним.

"Місцеві бюджети мають колосальні фінансові навантаження, пов’язані з боротьбою з COVID-19 та необхідністю модернізації, зокрема, тієї ж теплоенергетичної інфраструктури, що будувалась ще в радянські часи. Жоден місцевий бюджет не здатен компенсувати збитки від діяльності теплопостачальних підприємств у таких обсягах", - резюмував заступник голови КМДА.

Як повідомлялося, ДК "Нафтогаз Трейдинг" пропонує виробникам тепла укласти трирічні угоди на постачання газу за ринковою ціною з її індексацією один раз на рік (з урахуванням змін котирувань на європейському хабі NCG і курсу валют). Ціна на перший рік становить 7,42 грн/куб. м (з ПДВ, але без урахування тарифу оператора газотранспортної системи).

У рамках контракту довгострокова ринкова ціна поширюється лише на обсяг природного газу для виробництва тепла та гарячої води для потреб населення, який відповідає історичному обсягу споживання ТКЕ за аналогічний період.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА