12:18 06.08.2021

Суд зобов'язав "Укрзалізницю" сплатити понад 70 млн грн за електроенергію для Донецької залізниці

2 хв читати
Суд зобов'язав "Укрзалізницю" сплатити понад 70 млн грн за електроенергію для Донецької залізниці

Північний апеляційний господарський суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу АТ "Укрзалізниця" ("УЗ") і залишив без змін рішення Господарського суду Києва від 18 лютого 2021 року, яким було задоволено позов "Донбасенерго" та вирішено стягнути з "УЗ" на користь позивача 70,3 млн грн.

Згідно з текстом постанови суду в Єдиному держреєстрі, "Донбасенерго" у своїх позовних вимогах зазначає, що "Донецька залізниця", правонаступницею якої є "УЗ", неналежно виконала умови укладеного між учасниками ринку електроенергії багатостороннього договору від 11 червня 2015 року та договору купівлі-продажу від 20 жовтня 2015 року в частині своєчасної та повної оплати вартості поставленої електроенергії в період з травня 2016 року по лютий 2017 року.

"ПАТ "Донбасенерго" поставило "Донецькій залізниці" електричну енергію (яка надходила в електричні мережі залізничного транспорту на неконтрольованій території) обсягом 58 466 889 кВт-год на загальну суму 70 274 946,74 грн. Проте ДП "Донецька залізниця" неналежним чином виконало свої зобов'язання за цим договором: отримало електроенергію, що надійшла в його електромережі, використовувало її в господарській діяльності, але не сплатило вартість", - заявили в "Донбасенерго".

Заперечуючи наявність зазначеної заборгованості, в "УЗ" наголошували, зокрема, на відсутності доказів отримання Донецькою залізницею протягом травня 2016 року-лютого 2017 року електроенергії.

"Укрзалізниця" зазначила, що позивач не надав належних первинних документів, що підтверджують передання електроенергії в заявленому обсязі та в заявлений період, зокрема щомісячних актів прийому-передачі спожитої електроенергії, а надані "Донбасенерго" фізичні баланси електроенергії не можуть свідчити про належне посатчання електроенергії.

"На підтвердження своїх аргументів позивач надав фізичні баланси поставленої "Донбасенерго" електроенергії на неконтрольовану територію за період з травня 2016 року по лютий-2017, де зазначені обсяги спожитої ДП "Донецька залізниця" електроенергії, протоколи координаційного центру тарифів Старобешівської ТЕС "Донбасенерго" й акти прийому-передачі електроенергії, підписані позивачем", - ідеться в постанові.

Так, суд дійшов висновку, що "твердження відповідача про недоведеність факту постачання електроенергії в мережі ДП "Донецька залізниця" та необґрунтованість розрахунку заборгованості, вчиненого позивачем, є безпідставними".

"Донбасенерго" об'єднує Старобешівську (з 2014 року розташована на окупованій території) та Слов'янську ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, зокрема, потужність СлТЕС становить 880 МВт. У березні 2017 року генкомпанія заявила про втрату контролю над роботою Старобешівської ТЕС, а також частини структурних одиниць, розташованих на тимчасово непідконтрольній території.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА