07:26 07.08.2021

Fitch поліпшило прогноз рейтингу "B" України до позитивного

2 хв читати
Fitch поліпшило прогноз рейтингу "B" України до позитивного

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings покращило прогноз довгострокового рейтингу дефолту емітента в іноземній валюті України зі стабільного до позитивного, підтвердивши сам рейтинг на рівні "B".

Як наголошується в повідомленні агентства в ніч на суботу, на це рішення вплинули відносна стійкість України до коронавірусного шоку і очікуване зниження держборгу до ВВП до 57% в 2021 році завдяки перевиконанню бюджету і відновленню економіки.

Крім того міжнародні резерви України мають тренд до зростання, і країна відновила доступ до комерційного і МФО зовнішнього фінансування, незважаючи на тривалу затримку з траншем МВФ за програмою stand by.

Fitch прогнозує, що дефіцит держбюджету знизиться у 2021 році до 4% ВВП, зазначає, що за підсумками першого півріччя він склав 1,8% ВВП.

Агентство очікує подальшого зниження дефіциту до 3,2% ВВП у 2022 році завдяки "ресурсному" законопроекту.

Fitch також наголошує, що грошові залишки уряду на кінець липня в $2,0 млрд (82% з яких у валюті) і $2,7 млрд від нового розподілу SDR МВФ допоможуть Україні пройти пік зовнішніх виплат $2,2 млрд у вересні і здійснити бюджетні витрати.

Агентство також зазначає помірний прогрес у програмі реформ з часу останнього перегляду в лютому. Цього поки недостатньо для отримання $0,7 млрд траншу МВФ і EUR0,6 млрд макрофіндопомоги ЄС, але частину цих коштів, за оцінками Fitch, Україна отримає в 2021 році, а програма stand by буде продовжена на 2022 рік.

Агентство також прогнозує зростання ВВП України в 2021 році на 4,1% за інфляції 9,2% завдяки агросектору та зростанню доходів населення, хоча низький рівень вакцинації зберігає ризики для такого прогнозу.

На думку Fitch, у 2022 році зростання української економіки сповільниться до 3,9% за інфляції 6%, а в 2023 році - до 3,5%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА