15:37 11.08.2021

Кабмін затвердив стратегію розвитку ПриватБанку до 2024 року

3 хв читати
Кабмін затвердив стратегію розвитку ПриватБанку до 2024 року

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу без обговорення затвердив стратегію розвитку державного ПриватБанку (Київ) до 2024 року.

Як зазначено в пояснювальній записці до розпорядження, основними цілями оновлення стратегії є створення сильного в операційному плані та конкурентоспроможного банку, здатного забезпечити фінстабільність і виплачувати дивіденди, а також привабливого і життєздатного банку для інвестування.

Зазначається, що головною метою поновлення документа є визначення стратегії придатного для продажу "хорошого банку" і підходу до його приватизації.

Стратегія передбачає створення провідного банку в роздрібному сегменті ринку, який має сильну позицію в малому та середньому бізнесі (МСБ) з потужним платіжним і картковим бізнесом, що зможе забезпечити наявність привабливих варіантів приватизації.

Визначена стратегією бізнес-модель ПриватБанку передбачає зосередження на напрямі МСБ, зокрема зростання кредитування сегменту МСБ на 150% (включаючи підтримку держпрограми "Доступні кредити 5-7-9%"), а також подальше зростання еквайрингового бізнесу, який приведе до потужного зростання доходів на 8,5 млрд грн.

Окрім того, оновлена бізнес-модель передбачає розширення продуктової пропозиції замість залучення нових клієнтів у роздрібному бізнесі, що забезпечить додаткове зростання кредитування з 44 млрд грн до 82 млрд грн, включаючи надання іпотечних кредитів у межах держпрограми, а також збереження наявних лідерських позицій у картковому бізнесі спираючись на доступність фізичних і цифрових каналів.

Водночас передбачається створення до 2024 року прогресивної моделі банку з провідним рівнем ефективності й готовністю до зниження маржі, а також лідерство в інноваціях, завдяки цифровим технологіям.

Згідно з документом, ПриватБанк продовжить заходи щодо оптимізації витрат і вдосконалення організаційної структури, зокрема шляхом подальшої оптимізації регіональної мережі відділень і банківської інфраструктури.

Стратегія також передбачає максимальне відновлення старого портфеля непрацюючих активів, операційну ефективність і стійкий рівень прибутковості банку.

Зазначається, що банк прагнутиме досягти прогнозованого чистого прибутку в розмірі понад 30 млрд грн прибутковості на капітал у розмірі понад 40% і співвідношення витрат до доходів у розмірі менше ніж 45%.

Згідно зі стратегією, ПриватБанк удосконалить систему управління ризиками, поліпшить практику кредитного андеррайтингу та оптимізованих кредитних процесів.

Документ передбачає, що банк упроваджуватиме інноваційні продукти і послуги, розвиватиме й адаптуватиме IТ до вимог міжнародних стандартів і регулятивних вимог.

Планується, що ПриватБанк зробить особливий акцент на важливості повернення коштів, пов'язаних з екс-власниками, і відновить старий портфель непрацюючих активів.

Документ передбачає введення жорсткої стратегії управління непрацюючими активами, завдяки чому банк має врегулювати рівень непрацюючих активів і послідовно скоротити їх частку до менше ніж 20%.

Стратегія визначає три можливих опції приватизації, зокрема приватне розміщення всього банку, приватне розміщення "хорошого банку" і первинне розміщення акцій "хорошого банку".

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію Нацбанку і колишніх акціонерів ПриватБанку, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив к його капітал понад 155 млрд грн.

Згідно зі статистикою Національного банку України, на 1 червня 2021 року за розміром загальних активів ПриватБанк посідав у рейтингу 1-ше місце (550,58 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА