15:50 11.08.2021

ЄБА просить до надання роз'яснень відмовитися від застосування штрафів за помилки в податковій звітності іноземних компаній

2 хв читати
ЄБА просить до надання роз'яснень відмовитися від застосування штрафів за помилки в податковій звітності іноземних компаній

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) просить до надання роз'яснень відмовитися від застосування штрафів за помилки в податковій звітності іноземних компаній, що стали на облік в Україні, податкові перевірки щодо яких розпочалися з 1 липня.

"Незважаючи на цілий ряд інформаційних листів ДПС України, ключове питання "Що оподатковувати?", на жаль, залишається без відповіді до цього часу. Європейська Бізнес Асоціація продовжує вести комунікацію з податковими органами для отримання відповідей на ці та інші питання від бізнесу. Водночас ми очікуємо термінових дій з боку уряду, Міністерства фінансів України та Комітету ВРУ з питань фінансів податкової та митної політики щодо надання методологічних роз’яснень запроваджених змін", - зазначила ЄБА в прес-релізі в середу.

Внесення змін до податкового законодавства для іноземних компаній й ухвалення закону №466-ІХ відбувалося поспіхом і без обговорення з бізнесом, тому асоціація наполягає на тому, щоб на законодавчому рівні передбачити незастосування штрафних санкцій за помилки в складанні податкової звітності, і представництв, і їх іноземних компаній, заявили в ЄБА.

Як зазначила асоціація, серед невирішених питань також:

- як зареєструвати іноземну компанію, яка не має постійного представництва в Україні, проте надає послуги в сфері міжнародних перевезень?

- як зняти з реєстрації іноземні представництва, які були зареєстровані ще в 90-х та давно не здійснюють діяльності?

- коли почнуть діяти електронні ключі для подання податкової звітності для іноземних компаній?

- коли технічно буде можливо передати залишки переплаченого податку на прибуток представництва на облік нерезидента в електронних картках платників податків?

- як обліковувати доходи, витрати та податок на прибуток для представництв та їх іноземних компаній?

- як подати звіт по ТЦУ за 2020 рік, якщо представництво вже втратило статус платника податку на прибуток?

ЄБА нагадала, що з 1 липня розпочалися податкові перевірки іноземних компаній, які стали на облік в Україні. Водночас із 2021 року постійні представництва нерезидентів виключені з переліку платників податку на прибуток, натомість до нього включені материнські компанії або головні офіси таких представництв, а також нерезиденти, на яких покладено обов'язок сплачувати податок на прибуток підприємств.

"Для виконання нових вимог нерезиденти повинні подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік податковими органами України. Відповідно, у бізнесу виникла низка питань щодо практичної реалізації даного нововведення", - пояснила асоціація.

"Як завжди, жодні зміни до податкового законодавства не оминає важка доля пошуку шляхів запровадження змін", - наголосила ЄБА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА