18:59 12.08.2021

Імпортерів російських міндобрив підозрюють у несплаті 1,3 млрд грн митних платежів - Офіс генпрокурора

2 хв читати
Імпортерів російських міндобрив підозрюють у несплаті 1,3 млрд грн митних платежів - Офіс генпрокурора

Двом колишнім керівникам дочірньої компанії російського виробника нітратних мінеральних добрив повідомили про підозру в ухиленні від сплати митних платежів (ч. 3 ст. 212 КК України), через що держбюджет недоотримав понад 1,3 млрд грн за період 2016-2018 років, повідомив Офіс генерального прокурора у четвер.

Відповідно до прес-релізу, підозрювані шляхом маніпуляцій під час класифікації видів ввезених до України добрив уникали сплати антидемпінгового мита.

"За даними слідства, виробники з Російської Федерації, які згідно з рішенням РНБО внесені до санкційного списку, організували канал постачання мінеральних добрив (аміачної селітри) в обхід антидемпінгових мит. Зокрема, під час ввезення товару на територію України з РФ вони умисно підміняли українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності, зазначаючи інший вид добрива, та не сплачували встановлене антидемпінгове мито", - зазначено у повідомленні відомства.

За даними Єдиного держреєстру судових рішень у справі №752/3871/20, у повідомленні Офісу генпрокурора йдеться про службовців ТОВ "Агроцентр Україна" і ТОВ "Агроцентр ЄвроХім Україна", яких підозрюють у махінаціях із первинною документацією, що призвело до фактичного ненадходження до держбюджету коштів в особливо великих розмірах.

За даними Офісу, реалізація дистриб'юторами товарів на території України за демпінговими цінами та ухилення від сплати обов'язкових платежів протягом 2016-2018 років призвели до несплати до держбюджету понад 1,3 млрд грн.

"Під час досудового розслідування проведено низку санкціонованих обшуків, під час яких виявлено та вилучено первинні документи, що свідчать про протиправну діяльність, чорнові записи, митні декларації, електронні носії інформації та грошові кошти у різній валюті на суму майже 10 млн грн", - уточнюється у прес-релізі.

За даними Офісу генпрокурора, триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, вирішується питання про обрання підозрюваним, один із яких є громадянином РФ, запобіжних заходів та накладення арешту на майно.

Офіс уточнив, що протиправну діяльність підприємств викрила прокуратура спільно з Головним управлінням Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві, а також зі Службою безпеки України (СБУ).

Згідно з матеріалами, наведеними у справі №752/3871/20, корпоративні права на 100% статутного капіталу ТОВ "Агроцентр Україна" і ТОВ "Агроцентр ЄвроХім Україна" у 2017 році придбали посадові особи ТОВ "Агрохімтехнолоджі" через пов'язані підприємства ТОВ "Лартін", ТОВ "Ліхтен Груп", ТОВ "Більбао Сіті", ТОВ "Лейкін Трейд", ТОВ "Віаско", ТОВ "Кальвінтон", ТОВ "Йограйтен", що супроводжувалося перерахуванням коштів на адресу AT "Мінерально-хімічна компанія "ЄвроХім" (РФ) і його бенефіціарного власника, щодо яких впроваджено спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) рішенням Ради безпеки і оборони України від 14 травня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА