19:34 18.08.2021

Міненерго пропонує списати заборгованість держшахт за соціальними платежами на 5,8 млрд грн

2 хв читати
Міненерго пропонує списати заборгованість держшахт за соціальними платежами на 5,8 млрд грн

Міністерство енергетики України розробило та винесло на громадське обговорення законопроект "Про реформування вугільної галузі", яким пропонується списати заборгованість державних вугледобувних підприємств за соціальними платежами на загальну суму 5,8 млрд грн.

Згідно з оприлюдненим на сайті Міненерго документом, зокрема, на 1 травня 2021 року прострочена заборгованість держшахт зі штрафами і пенею з відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату і доставку пільгових пенсій становить 3,6 млрд грн, зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - 1,717 млрд грн, за страховими внесками на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання - 0,403 млрд грн.

У міністерстві зазначають, що через брак фінансових ресурсів держшахти не дотримуються встановлених законом термінів сплати нарахованої заробітної плати, єдиного внеску на обов'язкове державне соціальне страхування та інших обов'язкових платежів, через що накопичується значна заборгованість.

Водночас наявність недоїмки з єдиного внеску призводить до порушення прав працівників держшахт на соціальний захист, оскільки період, за який не сплачено єдиний внесок, не входить до їхнього страхового стажу.

На думку міністерства, вирішення цієї проблематики покращить фінансовий стан вугільних підприємств, а також дасть змогу оптимізувати чинний механізм приватизації об'єктів для залучення ними коштів приватних інвесторів на оновлення основних фондів і нарощування видобутку вугілля.

"Насамперед закон спрямований на соціальний захист працівників вугледобувних підприємств. Він забезпечить правильний розрахунок робочого стажу і справедливе нарахування пенсії шахтарям", - зазначив заступник міністра енергетики Олексій Кураков.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА