13:23 20.08.2021

"Енергоатом" повністю підготував ЦСВЯП до експлуатації, очікує дозволу ДІЯРУ найближчими днями - Котін

3 хв читати
"Енергоатом" повністю підготував ЦСВЯП до експлуатації, очікує дозволу ДІЯРУ найближчими днями - Котін

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) повністю готове до експлуатації, залишилося отримати дозвіл Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ), повідомив глава НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"Усі роботи з нашого боку завершено, закінчуються технічні процедури на енергоблоках, також отримано дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), залишилося отримати дозвіл ДІЯРУ. Його ми очікуємо найближчими днями", - сказав Котін під час урочистого відкриття ЦСВЯП у зоні відчуження у п'ятницю.

За його словами, в проект реалізації ЦСВЯП на сьогодні від початку будівництва інвестовано близько 6 млрд грн.

При цьому Котін не допускає якихось ризиків із введенням у роботу сховища. "Дуже скоро ми почнемо постачати реальні контейнери на ЦСВЯП із ядерним паливом. Я не думаю, що в нас не вийде з якихось причин це зробити", - зазначив він.

Глава НАЕК наголосив, що перші контейнери надійдуть уже до кінця року, згідно з затвердженими графіками, які передбачають і певний запас міцності на самих АЕС.

"Це 100%, що ми не будемо везти їх до РФ", - резюмував Котін.

Присутній на відкритті міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що ЦСВЯП є найважливішим проектом у багатьох аспектах, насамперед енергонезалежності від РФ.

"Ідеться про реальну незалежність від Росії, одну з найважливіших речей, які ми маємо забезпечити", - сказав міністр.

Раніше міністр енергетики анонсував відкриття ЦСВЯП орієнтовно до Дня Незалежності України - 24 серпня.

За його словами, із введенням ЦСВЯП "ми справді економимо величезні кошти - близько $200 млн щорічно на вивезення до РФ відпрацьованого ядерного палива".

Крім цього, Кабінет міністрів 11 серпня затвердив Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) вітчизняних атомних станцій до 2025 року обсягом орієнтовно 8,9 млрд грн, з яких власні кошти НАЕК "Енергоатом" - 7,5 млрд грн, кредитні кошти, які залучає генкомпанія, - 1,38 млрд грн.

Кошти залучаються підприємством під державні гарантії за кредитним договором від 27 грудня 2017 року із "Сентрал сторедж сейфті проджект траст" (США). Згідно з документом, розмір кредитування становить до $250 млн із терміном повернення 20 років, процентна ставка - 6,833% річних. Погашення кредиту здійснюється, починаючи з четвертого року від дати видачі (з травня 2021 року), щоквартально рівними частинами.

Цільове використання кредитних коштів - зокрема, фінансування витрат за проектом запуску Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Повернення коштів, а також відсотків здійснюється за рахунок надходжень за відпущену генкомпанією е/е в межах затвердженого тарифу.

Спорудження ЦСВЯП розпочалося в листопаді 2017 року. Сховище дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням із ВЯП, яке до 2021 року вивозили на тимчасове зберігання до РФ. Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП із введенням в експлуатацію в 2001 році пристанційного сховища ВЯП сухого контейнерного типу не користувалася лише Запорізька АЕС (шість енергоблоків ВВЕР-1000).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА