11:47 23.08.2021

Юрій Вітренко: Цієї осені мають бути бронювання з боку європейських компаній транзиту газу з РФ через Україну на довгу перспективу

2 хв читати
Юрій Вітренко: Цієї осені мають бути бронювання з боку європейських компаній транзиту газу з РФ через Україну на довгу перспективу

НАК "Нафтогаз України" наполягає на бронюванні потужностей української газотранспортної системи європейськими компаніями на довгу перспективу вже цієї осені, водночас "Нафтогаз" готовий до продовження транзитного контракту з "Газпромом" після 2024 року, заявив голова правління компанії Юрій Вітренко.

"Головна загроза, яка виникає через "Північний потік – 2" - це загроза припинення транспортування газу через Україну, що означатиме значно вищий ризик повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації. Тому ми розглядаємо питання транзиту через Україну і збереження фізичних обсягів транзиту як один із запобіжників цього", - сказав Вітренко, слова якого наводить у понеділок прес-служба НАК.

Вітренко запевнив у надійності й конкурентоспроможності української ГТС щодо інших газопроводів, зокрема "Північного потоку – 2".

"З одного боку ми наполягаємо, що прямо зараз, цієї осені мають бути бронювання з боку європейських компаній транзиту через Україну на довгу перспективу. На додаток до контрактів з європейськими компаніями ми готові продовжувати і поточний контракт з "Газпромом". Мова не йде про його припинення прямо зараз. Мова йде про те, що після 2024 року і "Газпром" може теж бронювати потужності для транзиту через Україну", - зазначив голова "Нафтогазу".

"Тобто європейські компанії за поточними контрактами мають змінити точки передачі газу і почати отримувати цей газ на кордоні Україна-Росія, бронюючи потужності самостійно. Але "Газпром", якщо він хоче якісь додаткові обсяги постачати в Європу, може це робити через українську ГТС. Для цього для "Газпрому" ніяких перешкод немає", - додав Вітренко.

Голова "Нафтогазу" також наголосив на відкритості української сторони для участі міжнародних партнерів в операторі газотранспортної системи. "Тобто, умовно кажучи, консорціум з європейськими компаніями, американськими компаніями, який би був оператором. Це ідея, яка є достатньо привабливою як для України, так і для європейських і американських партнерів. Але передумова того, щоб був створений такий консорціум – це якраз бронювання потужностей з боку європейських компаній", - сказав він.

Окрім того, Вітренко зазначив, що українська сторона також розглядає транзит як важливе джерело для фінансування трансформації енергетичної галузі України. "Україна отримує від транзиту газу достатньо великі ресурси. У нас є контракт до 2024 року, він Україні дає гарантований дохід у сумі 7,2 млрд доларів. І, відповідно, якщо транзит буде продовжено, наприклад, ще на 10 років після 2024-го, це може Україні давати додатково 20 млрд доларів. Тобто це значне джерело для фінансування того ж "зеленого переходу", - підсумував голова "Нафтогазу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА