13:41 25.08.2021

Екс-співвласники ПриватБанку домоглися припинення судового спору з ПриватБанком у США до вердикту в Україні

3 хв читати
Екс-співвласники ПриватБанку домоглися припинення судового спору з ПриватБанком у США до вердикту в Україні

Канцлерський суд штату Делавер (Delaware Chancery Court, США) задовольнив клопотання колишніх власників ПриватБанку (Київ) Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова щодо припинення розгляду ініційованого банком судового спору до ухвалення українськими судами рішень у справі про законність його націоналізації та за спорами націоналізованого ПриватБанку з позичальниками, повідомляється на сайті суду.

"З численних практичних міркувань слід призупинити розгляд справи до ухвалення рішення за спорами з позичальниками і щодо законності націоналізації. Насамперед переклади українських доказів і законів будуть пов'язані зі значними витратами. З огляду на розмах цієї справи час і ресурси, необхідні для цього, будуть значними", - аргументовано, зокрема, в меморандумі необхідність дочекатися вердикту українських судів.

Зазначено, що оскільки американському суду для ухвалення рішення необхідно буде перекласти об'ємні кредитні документи, внутрішні записи українського банку, що стосуються схвалення цих кредитів, листування між українськими членами "тіньового банку", між співробітниками банку і слова свідків передбачуваних подій, які, найімовірніше, говоритимуть українською або грецькою мовою, цей процес буде "обтяжливим, неефективним і надзвичайно складним".

У частині справи про націоналізацію в меморандумі Канцлерського суду йдеться, що цей спір фактично розглядають на рівні Конституційного Суду України, куди скеровано подання про незаконність "антиколомойського закону".

Що стосується спорів націоналізованого ПриватБанку з позичальниками про кредити, кошти яких, на думку банку, використовували для відмивання в США, то в меморандумі наведено приклади погашення таких кредитів, зокрема Нікопольським заводом феросплавів (НЗФ). На думку екс-власників банку, такі погашення свідчать на їхню користь.

Водночас суд відхилив клопотання колишніх власників про повне припинення розгляду справи, а також задовольнив клопотання ПриватБанку і виніс наказ про збереження активів (status quo order), яким наклав заборону на будь-які дії за межами звичайної господарської діяльності з різними активами відповідачів у США.

Суд зазначив, що таке рішення "гарантує належне забезпечення позивача стосовно шкоди, яку він вимагає в рамках цього позову, на суму понад $600 млн". Наголошується, що під час задоволення цього клопотання суд урахував аргумент банку про те, що продаж 22-поверхової будівлі 55 Public Square приніс $660,45 тис., замість обіцяних відповідачами "мільйонів доларів чистої виручки".

Як повідомлялося, в травні 2018 року ПриватБанк ініціював судовий розгляд у Канцлерському суді штату Делавер стосовно Коломойського і Боголюбова, а також інших фізичних і юридичних осіб. Серед відповідачів, зокрема, Optima Acquisitions, Optima Group, Optima Ventures, Optima 55 Public Square, Optima One Cleveland Center, Optima 1375, Optima 1375 II, Optima 1300, Optima 777, Optima Stemmons, Optima 7171, Optima 500, Optima 925 (усі в формі LLC) і Optima International of Miami, Inc.

Крім того, агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ПриватБанку повідомили, що банк подав дві доповнені позовні заяви до відповідного судового розгляду, а також уточнили, що сума сумнівних транзакцій, заявлених у позові, з урахуванням доповнень становить близько $750 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА