13:45 25.08.2021

Зниження тарифів на е/е для населення за його фіскальної збалансованості відповідає програмі з МВФ - глава Мінфіну

2 хв читати
Зниження тарифів на е/е для населення за його фіскальної збалансованості відповідає програмі з МВФ - глава Мінфіну

Рішення уряду знизити тариф на електроенергію для населення є в рамках зобов'язань України за програмою stand-by із Міжнародним валютним фондом (МВФ) за умови, що це рішення не становить фіскальних ризиків для бюджету, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Я не бачу підстав, чому це рішення має вплинути на переговори. Наша програма, за великим рахунком, не фокусується на підвищенні чи зниженні тарифів. Ці тарифні історії цікаві з точки зору фіскальних ризиків", - зазначив міністр в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна ".

За його словами, наразі негативної комунікації від фонду з приводу цього рішення немає, глава Мінфіну не очікує її і в майбутньому.

"Це справа Міненерго, вони спілкуються з фондом. Думаю, вони з ним це рішення проговорювали. Але немає сумнівів у тому, що це рішення має бути фіскально збалансованим. З бюджету ми покривати якісь тарифні потреби не будемо", - наголосив Марченко.

Він зазначив, що основне завдання - збалансувати енергоринок. "Якщо "Енергоатом", "Укргідроенерго" пішли на це зниження, значить, вони прорахували ці ризики. Отже, Міненерго несе всі ризики і відповідальність. Жодним чином бюджет України не дотуватиме ці компанії", - додав глава Мінфіну.

Марченко зазначив, що допомога у вигляді надання держгарантій за "зеленими" облігаціями "Укренерго" може бути лише щодо погашення боргів компаній "зеленої" енергетики, нагромаджених у попередні періоди, як це і регламентовано в держбюджеті на цей рік.

Міністр підтвердив, що випуск таких облігацій готують, проте не навів інших деталей, пославшись на те, що ухвалено рішення про передачу "Укренерго" від Мінфіну в управління Міненерго.

"Наразі "Укренерго" - у сфері відання Міністерства енергетики, тому, як то кажуть, щасливої дороги. Уряд ухвалив це рішення, ми від нього утрималися. Але його ухвалено, немає сенсу дискутувати", - сказав Марченко.

Як повідомлялося, уряд України в середині серпня вирішив знизити з 1 жовтня цього року до 30 квітня 2022 року до 1,44 грн із 1,68 грн вартість кВт-год електроенергії населенню за споживання до 250 кВт-год на місяць. Водночас із 1 жовтня має бути впроваджено фінансову модель спецобов’язків щодо забезпечення населення електроенергією (ПСО), що має збалансувати рішення про зниження тарифу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА