19:29 27.08.2021

"Газпрому", можливо, доведеться продати "Північний потік-2", вважають у ЄС - газета

2 хв читати
"Газпрому", можливо, доведеться продати "Північний потік-2", вважають у ЄС - газета

У ЄС вважають, що оператору "Північного потоку-2" - 100-відстоковому дочірньому товариству "Газпрому" Nord Stream 2 AG, можливо, доведеться продати об'єкт, щоб привести його у відповідність до норм газової директиви ЄС, пише німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують.

"Північний потік-2" уже в червні попередньо подав до Федерального мережевого агентства запит на "сертифікацію як незалежного транспортного оператора". Передбачається виконати припис із розподілу, оперативно відокремивши і в тому, що стосується бухгалтерії, роботу газопроводу від материнського концерну. Мережеве агентство має чотири місяці на те, щоб це перевірити, тільки-но буде подано всі необхідні документи - поки що цього не відбулося. Загалом боннське відомство, очевидно, готове допустити таку конструкцію. З точки зору учасників комісії (Єврокомісії - ІФ), які займаються цією темою, приписи ЄС у цьому випадку все одно не буде виконано", - пише видання у п'ятницю.

"Від продажу газопроводу нікуди не дітися, кажуть там", - зазначається у статті.

Минулої середи суд у Дюссельдорфі вирішив не звільняти "Північний потік-2" від норм газової директиви ЄС. Отже, суд відхилив апеляцію компанії-оператора газопроводу на рішення німецького регулятора, Федерального мережевого агентства Bundesnetzagentur.

Оператор "Північного потоку-2" раніше оскаржив рішення регулятора не звільняти газопровід від норм газової директиви ЄС, яка в Німеччині регулюється відповідним національним законом. Скаргу було подано стосовно параграфа 28б закону про енергетичну економіку ФРН.

Теоретично можливість звільнення від регулювання передбачається в законодавстві ФРН, але поширюється тільки на газопроводи, добудовані до 23 травня 2019 року.

Положення директиви ЄС про розподіл компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують, означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Акціонерне товариство має можливість оскаржити відмову звільнити газопровід від норм газової директиви ЄС у Верховному суді ФРН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА