13:56 30.08.2021

Україна має імпортувати близько 3,5 млн тонн вугілля для проходження зими - глава Міненерго

2 хв читати
Україна має імпортувати близько 3,5 млн тонн вугілля для проходження зими - глава Міненерго

Україна має імпортувати приблизно 3,5 млн тонн енергетичного вугілля протягом майбутнього опалювального сезону, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Додатково необхідно імпортувати близько 3,5 млн тонн протягом опалювального сезону відповідно до графіка накопичення вугілля", - сказав міністр в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас він зазначив, що генерувальні компанії - і ДТЕК, і "Центренерго" - почали укладати контракти на імпорт вугілля.

За словами, ціна е/е на ринку вже дає можливість "спокійно купувати вугілля, виробляти (електроенергію - ІФ), продавати і заробляти".

"Ми розраховуємо, що стабілізуємо ситуацію з вугіллям і спокійно проходитимемо ОЗП (осіннє-зимовий період - ІФ)", - резюмував міністр.

Водночас він зазначив, що в опалювальному сезоні цього року Міненерго також розраховує на "певні досягнення" - роботу АЕС мінімум 14 блоками із 15 діючих, а також у разі потреби, особливо в грудні-січні, підключення до системи 15-го атомного блока. За його прогнозами, запаси газу в підземних сховищах на початок ОЗП сягнуть 19,5 млрд куб. м.

Згідно з оприлюдненим у понеділок указом президента №452/2021, який затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року про заходи щодо нейтралізації загроз в енергетичній сфері, Кабінет Міністрів до 31 жовтня поточного року має забезпечити накопичення природного газу, резервних видів палива та вугілля для безперебійної роботи паливно-енергетичного комплексу в опалювальний період 2021/2022 року, а також пріоритетність надання піввагонів для відвантаження вугільної продукції залізничним транспортом відповідно до заявок вугільних підприємств - шахт і збагачувальних фабрик. Також уряд має забезпечити завершення реалізації заходів щодо готовності паливно-енергетичного комплексу до роботи в особливий період та ухвалити відповідні рішення.

Як повідомлялося, "ДТЕК Енерго" і ПАТ "Центренерго" домовилися про постачання найближчими місяцями 75 тис. тонн енергетичного вугілля з США, яке вони розділять порівну після прибуття. Американське вугілля від компанії Hamilton mine US буде поставлено через міжнародного трейдера Trafigura.

У ДТЕК також повідомили про початок постачання вугілля з Польщі, перша партія якого обсягом 2,7 тис. тонн прибула в Україну 19 серпня в рамках підписаної з польським вугледобувними підприємствами Bogdanka угоди про імпорт 320 тис. тонн енерговугілля. Крім того, "ДТЕК Енерго" очікує постачання палива з Казахстану.

Міністерство енергетики збільшило планові показники накопичення вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ на початок осінньо-зимового періоду - на жовтень - до 3,046 млн тонн, що у 2,16 раза перевищує план, затверджений попереднім помісячним графіком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА