16:17 30.08.2021

Президент ввів у дію комплекс рішень РНБО у сфері тарифоутворення та правил роботи на ринку е/е

4 хв читати
Президент ввів у дію комплекс рішень РНБО у сфері тарифоутворення та правил роботи на ринку е/е

Президент України Володимир Зеленський указом №452 від 28 серпня 2021 року ввів у дію комплекс рішень Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 30 липня, що стосуються, зокрема, питань тарифоутворення і змін правил роботи на ринку електроенергії, а також створення умов для екологічної модернізації теплових електростанцій (ТЕС) і розвитку маневрених джерел енергії.

Одним із пунктів указу президент доручив Кабінету Міністрів у період до 30 вересня 2021 року "розробити та затвердити план установлення справедливої вартості електричної енергії для побутових споживачів", а також забезпечити з 1 жовтня перехід від товарної до фінансової моделі спецобов’язків щодо забезпечення населення електроенергією (ПСО).

Інший пункт документа зобов'язує уряд до 31 грудня 2021 року затвердити "порядок поступового переходу до економічно обґрунтованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів та здійснення в умовах такого переходу соціального захисту осіб, які потребують державної підтримки та допомоги".

Як повідомлялося, Кабмін у серпні знизив ціну е/е для побутових споживачів із 1,68 до 1,44 грн/кВт-год за обсягу споживання до 250 кВт-год/місяць включно на період із 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022 року і ввів з 1 жовтня фінансову модель ПСО для населення замість товарної.

Нинішня ціна е/е для побутових споживачів залежно від регіонів удвічі-втричі нижча за її фактичну собівартість.

Указ президента також наказує Кабміну разом з Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), Антимонопольним комітетом України (АМКУ) і Фондом держмайна (ФДМ) розробити у двотижневий термін механізм введення тимчасових адміністрацій до суб'єктів галузі в разі виникнення загрози безпеки постачання е/е.

Як відомо, можливість введення в Україні зовнішніх тимчасових адміністрацій до колишніх обленерго періодично обговорювали на урядовому і регуляторному рівнях з кінця 1990-х років.

Крім того, Зеленський доручив Кабміну разом з НКРЕКП, АМКУ та ФДМ, відповідно до рішення РНБО, у двотижневий термін "здійснити аналіз структури власності всіх операторів систем розподілу електричної енергії та постачальників універсальних послуг і встановити реальних кінцевих бенефіціарів власників таких суб'єктів господарювання".

Ще одне з доручень президента Кабміну, згідно з указом, – розробити до 31 жовтня 2021 року законопроект щодо "надання права виробникам електричної енергії (з альтернативних джерел - ІФ) виходити з балансуючої групи гарантованого покупця та вільно продавати електричну енергію на ринку".

Як повідомлялося, Міністерство енергетики вже розробило й оприлюднило законопроект про впровадження тарифної системи Feed-in-Premium (контракти на різницю) для виробників електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ), який дасть їм змогу вільно продавати е/е на ринку.

Президент указом також доручив Кабміну внести на розгляд Верховної Ради законопроект про акціонування ДП "НАЕК "Енергоатом" - до 30 вересня 2021 року й розробити порядок та джерела фінансування екологічних заходів на ТЕС у рамках Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ) - до 31 жовтня 2021 року.

До 31 серпня уряд має розглянути питання "введення плати за потужність для виробників електричної енергії з метою підтримки доступного резерву генерувальних потужностей в обсягах, достатніх для забезпечення балансової надійності об'єднаної енергетичної системи України".

З метою підвищення маневреної гнучкості української енергосистеми Кабмін має до 31 жовтня розробити заходи з державного стимулювання будівництва маневрених генерувальних потужностей і систем накопичення енергії, зокрема за рахунок надання інвесторам майданчиків із готовими схемами підключення до електричних і газових мереж, а також прискорити запуск проведення відповідних аукціонів.

До кінця року Кабмін разом із НКРЕКП зобов'язаний схвалити Концепцію запровадження та розвитку ринку "зелених" облігацій та затвердити план заходів з її реалізації, а також розробити законопроект про створення повноцінної біржі з прозорими механізмами аукціонів з продажу е/е за двосторонніми договорами.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 27 серпня підписав закон "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу" (№3508-д), який, зокрема, передбачає, що виробники всіх форм власності, крім виробників за "зеленим" тарифом і тих, які отримали держпідтримку в результаті аукціону, з 1 вересня 2021 року до 1 квітня 2022 року здійснюють продаж е/е за двосторонніми договорами (ДД) виключно за підсумками електронних аукціонів.

Водночас ще частина заходів, які запропоновані президентським указом до реалізації НКРЕКП і стосуються, зокрема, зміни price caps на ринках "на добу наперед" (РДН) і внутрішньодобового ринку (ВДР) або обмеження обсягів перепродажів е/е на РДН з боку трейдерів і постачальників, раніше була реалізована регулятором.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА