14:25 31.08.2021

Міненерго розглядає ідею переведення акцизу на е/е, зокрема "зелену", до цільового фонду для погашення боргів

4 хв читати
Міненерго розглядає ідею переведення акцизу на е/е, зокрема "зелену", до цільового фонду для погашення боргів

З метою погашення боргів на ринку е/е, зокрема перед галуззю ВДЕ, Міністерство енергетики розглядає ініціативу щодо створення цільового фонду, який акумулює надходження акцизу на електроенергію, зокрема й "зелену", в разі ухвалення відповідної норми ресурсного законопроекту №5600, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Є одна ідея: весь акциз, який сплачують усі генерації, переводити до цільового фонду. І, можливо, за рахунок нього гасити борги, зокрема "зелених". Якщо так вийде, і гроші будуть збиратися не в загальному фонді держбюджету... а фіксуватимуться в окремому фонді, за рахунок якого й покриватимуться борги, то це буде нормально", - сказав Галущенко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що, надавши ринку стабільні правила, за яких здійснюватимуться розрахунки, вдасться знайти взаєморозуміння з питання встановлення акцизу на "зелену" електроенергію з галуззю ВДЕ.

Водночас він не робив прогнозу щодо ймовірності затвердження парламентом відповідної норми ресурсного законопроекту №5600, що передбачає введення для е/е з ВДЕ акцизу 3,2%, проти чого категорично виступають профільні та бізнес-асоціації.

Щодо перспектив проведення "зелених" аукціонів міністр зазначив, що робота в цьому напрямі триває, хоча й висловив сумнів щодо їх проведення поточного року.

"Ми працюємо і будемо рухати цю історію. Я не знаю, чи встигнемо цього року. Але реальність така, що робота дійсно триває", - зазначив Галущенко.

Водночас, на думку глави Міненерго, розмір квот залежатиме від того, "скільки відновлюваної енергетики зможе прийняти енергосистема".

"Якщо ми синхронізуємося, якщо реалізовуватиметься план декарбонізації, то ми зможемо прийняти в систему додаткові 4,5 ГВт", - спрогнозував він.

Галущенко зазначив, що наразі Міненерго здійснює докладні розрахунки перспектив розвитку ВДЕ, і висловив сподівання, що до кінця вересня вони вже будуть готові - "реально збалансовані з урахуванням технічних параметрів енергосистеми, протестовані європейцями та американцями".

"Тому що ціна помилки дуже висока. Але за попередніми очікуваннями, ми зможемо прийняти значно більше ВДЕ, і отже, буде досить великий простір для нових аукціонів", - роз'яснив глава Міненерго.

За його словами, Міненерго незабаром також представить рішення щодо вдосконалення роботи домашніх СЕС з огляду на зловживання в цьому сегменті, зокрема так звані гірлянди.

"У всьому має бути порядок. І певні рішення з нашого боку незабаром будуть", - попередив міністр.

Згідно з указом президента України Володимира Зеленського №452 від 28 серпня 2021 року, яким введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 30 липня 2021 року, уряд до 31 грудня має підготувати зміни до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва "зеленої" е/е генерувальними установками споживачів (просьюмерів).

Водночас, згідно з указом, до 31 жовтня необхідно розробити законодавчі зміни щодо стимулювання виробництва е/е з ВДЕ на ринкових засадах і надання права її виробникам виходити з балансувальної групи "Гарантованого покупця" та вільно продавати електроенергію на ринку.

Як повідомлялося, Міненерго розробило та винесло на публічне обговорення законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії на ринкових засадах", який передбачає впровадження тарифної системи Feed-in-Premium (контракти на різницю) для виробників електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) замість діючої системи фіксованих "зелених" тарифів Feed-in-Tariff.

На початку червня Міненерго підготувало презентацію, у якій зазначило, що власники домашніх сонячних електростанцій (СЕС) зловживають на ринку, використовуючи поточну модель підтримки приватних домогосподарств за "зеленим" тарифом, орієнтовану на надприбутки, а не покриття власного споживання.

Виходячи з неї, доказом зловживань є велика кількість договорів щодо домашніх СЕС із неприродно низьким споживанням електроенергії.

"У 15% домогосподарств, які встановили приватні СЕС, узагалі відсутнє споживання, а у 11% воно становить лише 1 кВт-год/місяць. Загалом 41% домогосподарств споживає менше ніж 10 кВт-год/місяць, навіть узимку", - зазначало міністерство.

Водночас на 31 грудня 2020 року понад 23% договорів на підключення домашніх СЕС до мережі є додатковими договорами тих самих власників. Із них 12,06% договорів - другі в одного власника, 11,06% - треті і більше. Є випадок наявності в одного власника відразу 82 договорів - найбільшої кількості договорів "в одні руки".

Водночас 2% домогосподарств відпускають у мережу обсяги, що перевищують договірну потужність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА